Ministránstalálkozók országszerte 

Az eseményen Palánki Ferenc megyés püspök is részt vett, szentmisét mutatott be, és kötetlen beszélgetésen válaszolt a ministránsok kérdéseire.
A szentmisén a főpásztor először a húsvét utáni szentföldi zarándoklatról beszélt, amelyen maga is részt vett. Közel kétszáz püspök kapott meghívást Jézus földi élete színhelyének meglátogatására húsvét után, amikor azt az üzenetet ünnepelték, amellyel feltámadását követően Jézus elküldte apostolait: „Adjátok hírül testvéreimnek, hogy menjenek Galileába, és ott meglátnak engem” (Mt 28, 10).
Így mentünk a Szentföldre, mi is találkoztunk Jézussal, megjelent nekünk úgy, ahogyan leginkább szokott, a szentmisében, a kenyér és a bor színe alatt. A szent helyen még inkább átélhettük azt, mit érezhetett Péter, amikor Jézus megkérdezte tőle Galileában: „Szeretsz engem?” (Jn 21,17). Jézus nekünk is felteszi a kérdést, és az erre adott válaszunk – „Igen, Uram, szeretlek téged” – azt jelenti, mi is küldetést kaptunk arra, hogy továbbadjuk Jézus Krisztus feltámadásának örömhírét – mutatott rá Palánki Ferenc.
Majd a ministránsoknak szóló üzenetre hívta fel a figyelmet. Elmondta, Jézus először magához hívja, átformálja őket, majd küldetést ad nekik, mint ahogyan a tanítványaival is tette. Az apostoloknak Jézus Krisztus feltámadását kellett hirdetniük, amely nem mese vagy legenda, hanem ma is valóság, hiszen Jézus él, találkozunk vele az imádságban, a közösségben, a szentáldozásban, a másik emberben. Mindenütt jelen van, mert valóságos Isten, aki legyőzte a halált, hogy mi is feltámadjunk. Ez az igazi örömhír számunkra. A feltett kérdésére – „Szeretsz engem?” – pedig úgy válaszolunk, hogy egyre jobbak leszünk, legyőzve magunkban a bűnt.
A megyés püspök ezekhez a gondolatokhoz Boldog Salkaházi Sára szűz és vértanú imáját idézte:  „Uram, indulatos, heves, ideges, szenvedélyes vagyok, pedig szeretlek Téged! Engedetlen, makacs, dacos vagyok, pedig szeretlek Téged! Nyugtalan, kapkodó, zavart vagyok, pedig szeretlek Téged! Sötét, irigy, méricskélő vagyok, pedig szeretlek Téged! És még mennyi minden volna bennem, ha Te nem szeretnél engem! Én hűséges akarok lenni és maradni mindhalálig. Hűséges, mindenen keresztül!”
Palánki Ferenc a Szent László-évben a lovagkirályra, a Debrecen–nyíregyházi egyházmegye védőszentjére irányította a figyelmet, aki szent művet hozott létre. Ahogy a főpásztor fogalmazott, a legfontosabb az volt ebben a műben, hogy László ragaszkodott Krisztus szeretetéhez, az iránta való hűséghez, legnagyobb erénye pedig az volt, hogy igazi lovagkirályként harcolt ellensége, a bűn, a pogányság ellen. A püspök példaként állította a ministránsok elé a királyt, hogy ők is le tudják győzni a bennük lévő rosszat: „Ti is Krisztus katonái vagytok, ha nem is királyként, de a saját életetekben uralkodtok önmagatok fölött, legyőzve a rosszat, a bűnt, teljesítve azt a küldetést, amelyet az apostolok is megtettek, és a Szentlélek erejével megváltoztatták a világot.”
„Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg?” (Mt 5,13) – Palánki Ferenc e gondolatot kifejtve elmondta, a pap után az oltárnál a ministránsok, a szolgálattevők állnak a legközelebb Jézushoz. Így, mint ahogyan a só ehetővé teszi az ételt, ők is tehetnek azért, hogy általuk jobb legyen a világ, a többiek élete az iskolában.
Tanúságot tehettek viselkedésetekkel a feltámadt Krisztus mellett, és törekedhettek arra, hogy királyként, szentként legyőzzétek magatokban a rosszat. Erősítsétek egymásban a hitet, az Istenhez tartozást, a küzdeni tudást a jóért, a szépért, az igazságért, Istenért – buzdította a ministránsokat a debrecen–nyíregyházi megyés püspök.
A találkozó végén a ministránsok kérdéseket tettek fel a főpásztornak – szokásairól, hitéről, hivatásáról kérdezték őt. A válaszokból többek között az is kiderült, hogy Palánki Ferenc miért választotta a papi hivatást, és mivel tölti leginkább a szabadidejét. Feleleteit gyakran hangos taps követte, főként akkor, amikor az egyik kedvenc futballjátékosáról, Cristiano Ronaldóról beszélt. Nemtetszésüknek is hangot adtak a ministránsok, például akkor, amikor a főpásztor elmondta, az iskolában a matematika volt a kedvenc tantárgya. Volt „hiábavaló” kérdés is, ez Palánki Ferenc kedvenc ételére vonatkozott. A püspök így válaszolt: „Az ebéd.” Mint mondta, a titkot nem fedi fel, nehogy ezután mindenhol a kedvenc ételét főzzék meg neki.
A találkozón koncertet adott a PáteRock együttes, majd a kiscsoportos beszélgetések alkalmával az egyházmegye kispapjaival is találkoztak a ministránsok, végül pedig Gyetkó László plébános Legyen Ön is milliomos! című, ministránsoknak szóló kvízjátékán mérték össze bibliai ismereteiket.

 

***

Egyházmegyei ministránstalálkozót rendeztek április 22-én Vácott is, melynek mottója ez volt: „Ugye, lángolt a szívünk?” (Lk 24,32)
Délelőtt előadást tartottak a gyerekeknek, illetve az őket kísérő felnőtteknek. A találkozó szentmiséjét Beer Miklós váci megyés püspök celebrálta a jelen lévő papokkal a Nagy­bol­dog­­asszony-székesegyházban. A délutáni kötetlen beszélgetésen a ministránsok kérdéseket tehettek fel a püspöknek.
A program közös imádsággal zárult.

Forrás és fotó: Debrecen–nyíregyházi és Váci egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .