Tüntetés a terhességmegszakítás betiltásáért Prágában

Fotó: Novinky.cz

Az immár tizenhetedik alkalommal megrendezett felvonulás élén Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje menetelt, aki az akció kezdetén misét mutatott be a résztvevőknek a Szent Vitus-székesegyházban.

„Bár a család minden nemzet számára a legalapvetőbb társadalmi egységet jelenti, Csehországban sem az állam, sem a társadalom nem becsüli megfelelő módon” – nyilatkozta Zdeňka Rybová, a Mozgalom az Életért alelnöke, az akció egyik főszervezője.
A Prága központján átvonuló menetben számos fehér keresztet, embriót ábrázoló fehér zászlót, cseh nemzeti zászlót, illetve a családot, az életet támogató transzparenst lehetett látni.
A demonstrálókat több helyen ellentüntetők kisebb-nagyobb csoportjai várták, de csak szópárbajok zajlottak; a rendőrség megakadályozta a két tábor összecsapását.
Csehországban a művi vetélést hatvan éve, 1957 óta engedélyezi a törvény. Ezt a katolikus Egyház és a hozzá közeli körök túlságosan is liberálisnak tartják, s szeretnék eltörölni, vagy legalább szigorítani. A szocialista rendszer idején, 1989 végéig a terhességmegszakítást egy bizottságnak is jóvá kellett hagynia, azóta azonban a nők teljesen önállóan dönthetnek a beavatkozásról.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .