Mindenszentek virágai

Bárhol vagyok is a világban, mindig szakítok időt, hogy megnézzem a város vagy a falu temetőjét. A talpalatnyi földben tenyésző növények megannyi üde színfoltot jelentenek.

 A parányi sírkertekbe sokféle növényt ültethetünk, ám ha azt akarjuk, hogy meg is maradjanak és szépen fejlődjenek, az adott helynek megfelelőeket kell kiválasztani. Ne feledjük: az élő növény mindig szebb, mint a művirág!

Napos helyre, agyagos talajba pünkösdi rózsát, köré pedig hóvirágot ültethetünk. Amint ez utóbbi elnyílt, a helyére bojtocska-(Ageratum) palánták kerülhetnek. A rózsa is jól érzi magát a kötött földben, de csak alacsony talajtakaró növénnyel (például árvácskával) társítsuk, hogy a levegő körül tudja járni. A hagymás virágok közül a nárcisz és a fürtös gyöngyike kék-sárga színösszeállítása tavasszal igen mutatós! Az egynyári begóniából azonos színű palántákat ültessünk, mert kis felületen jobban érvényesülnek.

Homokos, laza földbe tanácsos ültetnünk a legtöbb egynyári és évelő virágot. A zsálya kék és vörös árnyalatú virágainak színösszeállítása nagyon tetszetős. A juhcsenkesz (Festuca ovina) és az egynyári szegfű is jól fejlődik a laza talajban. A télálló pálmaliliomok (Yucca) önmagukban is tartós díszei a sírnak. Üde színfolt a sárga és a lila viola, akárcsak a törpe dália. Dupla sírra egy-egy tő rózsanádat (Canna) is, köré pedig terjeszkedő porcsinrózsát ültethetünk.

Félárnyékba való az azálea, a havasszépe (Rhododendron), ha a föld nem meszes. Nehéz és nyirkos talajba ültessünk ibolyát, szívvirágot (Dicentra) vagy prérigyertyát (Gaultheria). Jó talajtakaró, és nyirkosan tartja a száraz, kötött földet a meténg és a borostyán. A téli és a kora tavaszi hónapok ideális növénye a hanga (Erica). Sok egyéb kerti virág, így az imola (Centaurea) és a kokárdavirág (Gaillardia) kevés gondoskodást igényel, és tartós színfoltként pompázik.

Árnyékos sírokon sem kell lemondani a színes virágokról. A májfű (Hepatica) apró kék, fehér vagy rózsaszínű virágai tömegesen nyílnak tavasszal. Ám az ilyen fekvésű helyeken célszerű örökzöldeket ültetni. Kötött, nedves talajt kedvelnek a páfrányfélék, lazábbat a mahónia. Ennek a csipkés levelű bokornak ősz végén jelennek meg az igazi díszei, a ciánkék bogyók. A kúszófenyő, a tiszafa szintén alkalmas a sír beültetésére, arra azonban gondolni kell, hogy néhány év elteltével kinövi a helyét, ha nem metszik vissza a hajtásait.

Fotó: Lovas Katalin

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .