Minden a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról

Fábry Kornélt, a 2020-ban Budapesten rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az első részt múlt heti számunkban közöltük, az alábbiakban a második rész olvasható.

Terveznek a főbb programokon túl lelkipásztori programokat?

– A plébániákat is szeretnénk bevonni az eseményekbe, és a templom falain kívül is evangelizálni utcai színpadokon, mint a 2007-es városmisszió alkalmával. Szeretnénk a templomokat egész héten nyitva tartani, és az oda betérőket nemcsak idegenvezetéssel várni, hanem evangelizálni is. Lesznek imák, szentségimádások, tanúságtételek, és minden, amit egy-egy közösség, egyházközség, szerzetesközösség adni tud a hitéből, a szeretetéből.

Hol lesznek a szakmai programok?

– A szakmai programok kiemelt helyszíne a Hungexpo lesz. Hétfőtől péntekig (2020. szeptember 14. és 18. között) mindennap lesz reggeli ima, tanítás, tanúságtétel, szentmise, ebéd és fakultációk.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye plébániáit is tervezik bevonni a programokba?

– Szerdára (2020. szeptember 16.) tervezzük a plébánialátogatások lehetőségét, nyelvek szerint. Ez kiváló alkalom lesz arra, hogy megismerkedjenek egymással a magyarok és az idelátogatók.

Csak Budapesten lesznek rendezvények?

– A rendezvényhez kapcsolódó felkészülési események országszerte zajlanak, a jövő szeptemberi rendezvény programjai azonban a fővárosra és Esztergomra koncentrálódnak.

Milyen kulturális eseményeket tartanak a kongresszus hetében?

– A kulturális programok véglegesítése még zajlik, de lesznek koncertek (többek között fellép a Csík zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a Moszkvai Patriarkátus Kórusa, a 100 Tagú Cigányzenekar, komolyzenei koncerteknek ad otthont a Zeneakadémia, és keresztény könnyűzene is szerepel majd a programban), emellett pedig színielőadások, vetítések, kiállítások várják a résztvevőket, és sok olyan program, amit az Ars Sacra Fesztivál keretében látogathatnak a résztvevők.

A kongresszus hetében szervezik meg 2020-ban az Ars Sacra Fesztivált?

– Igen, az imént említett programok között is sok olyan lesz, amelyet a találkozó hetére eső Ars Sacra Fesztivál keretében rendeznek meg.

Milyen eseményekre várják a fiatalokat?

– Az egész hétre várjuk a fiatalokat, de főként a rendezvény időszakának második felére koncentrálódnak a nekik szóló rendezvények, zenés programok, koncertek: csütörtökön este közösségek szentségimádása lesz a budapesti Szent István-bazilika előtt, pénteken ifjúsági est a Papp László Sportarénában. Ezeken túlmenően is minden közös programra várjuk a fiatalokat.

Lesz külön rendezvény a családoknak?

– Tervezünk egy kiemelt napot, amely­nek programjai a családokra fókuszálnak. A helyszín a Margit-sziget lesz.

A gyermekeket milyen programokra várják?

– Életkoruktól függően a nyitó szentmisére, a családos napra, a ministránsokat a hétvégi találkozóra, a fáklyás eucharisztikus körmenetre és a zárómisére is, a Hősök terére.

Lesz-e a rendezvény idején körmenet?

– 2020. szeptember 19-én, 17 órakor kezdődik a szentmise a Kossuth téren, majd fáklyás eucharisztikus körmenet indul a Hősök terére.

Hol lesz a záró szentmise?

– Szeptember 20-án 11 órától a Hősök terén lesz a statio orbis, azaz a rendezvényt lezáró szentmise.

Készül esetleg külön énektár erre az alkalomra?

– Igen. Terveink szerint idén év végéig elkészül egy új énektár. Emellett a kifejezetten a találkozó hetének liturgiáin éneklendő darabokat egy külön füzetben is kiadjuk, hogy minél többen bekapcsolódhassanak az énekekbe.

A közlekedést hogyan fogják megoldani?

– Természetesen az illetékes szolgáltatókkal egyeztetve keressük azt a megoldást, ami a közlekedés szempontjából a leghatékonyabb lesz. A rendezvényen részt vevő fővárosiak és vidékiek számára is szeretnénk megteremteni a kedvezményes utazás feltételeit. Az egyes helyszínek megközelítésére a városon belül a közösségi közlekedést javasoljuk. A járatsűrűségre vonatkozó igényeket előre egyeztetjük a Budapesti Közlekedési Központ vezetésével.

A szálláslehetőségekről lehet már tudni valamit?

– A szeptemberben induló regisztrációs felületen különféle szállástípusokat fogunk kínálni, az egyszerűtől a 3, 4 és 5 csillagos szállodákig. A fiataloknak néhány éjszakára laticeles tornatermi szállást is igyekszünk biztosítani.

Ingyenesek lesznek a rendezvények?

– A kongresszuson való részvétel regisztrációhoz kötött, amelynek lesz egy bizonyos díja. Cserébe zarándokcsomagot adunk, amelynek része lesz a belépő, az ebéd, a közösségi utazási jegy, a programfüzet, a liturgikus füzet és egyebek. A regisztráció díja még nem ismert, a felmerülő költségek függvényében alakul. Emel­lett számos ingyenes program is lesz.

Kell majd regisztrálni az egyes eseményekre?

– Igen, lesz olyan program, ami előzetes regisztrációhoz kötött. Minden erre vonatkozó információ elérhető az iec2020.hu honlapon.

Kik segítik az előkészületet az egyházmegyékben, a plébániákon?

– Folyamatos az együttműködés az egyházmegyék kommunikációs felelőseivel. Emellett minden egyházmegyében van a NEK előkészítésével megbízott atya, és majdnem minden egyházmegyében egy főállású munkatárs is, aki segíti az előkészületet. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a plébániákon és az iskolákban úgynevezett missziós küldöttek segítik a felkészülést.

Várnak önkénteseket a rendezvényre?

– Igen, jelentkezni az iec2020.hu oldalon lehet majd.

Hol tájékozódhatnak az érdeklődők a kongresszusról?

– Minden információ elérhető az iec2020.hu honlapon és a rendezvény Facebook-oldalán. A találkozó kommunikációját az IEC2020 YouTube-csatorna is segíti majd, frissítése tavasszal várható.
Hogyan lehet hozzájutni az Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos kiadványokhoz?
– Idén tervezzük a webshop létrehozását és elindítását. A kiadványok addig is megrendelhetők és átvehetők a NEK Titkárságán. Érdeklődni a titkarsag@iec2020.hu e-mail-címen lehet.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .