„Mi a rendje a világnak”

A főváros szívében, a Ferenciek terétől alig száz méterre található Vármegye Galéria évek óta az erdélyi művészet elkötelezett támogatója. A Bákó megyei Diószén településen nevelkedett Petrás Mária legújabb műveinek is e szellemben, illetve a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében ad otthont. A falakon elhelyezett alkotások is ezt hirdetik, hiszen hamisítatlan csángó szemmel ábrázolják a számunkra oly kedves szenteket, mint Szent István és Szent László királyunk, vagy Árpádházi Szent Erzsébet. Ám olykor a keresztény művészet általános témái is csángó színezetet kapnak, remek példa erre a Csángó Szent Család című szobor. Leggyakoribbak természetesen a Szűz Mária-ábrázolások és a különböző szentírási jelenetek. Igen, e művészetet az örökkévalóság szele lengi át, mély igazságot és életbölcsességet hordoz, elévülhetetlen erkölcsi kapaszkodót nyújt. A Szervátiusz Jenő-díjas Petrás Mária e szavakkal vall magáról és őseiről: „Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni.” A húsvéti időszakra is utalva pedig így fogalmaz: „Az ünnepek nagy örömmel teltek – az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket…”

A tárlat a „Csángó művészek a megmaradásért” rendezvénysorozat része, díjtalanul megtekinthető a Vármegye utca 11. szám alatt május 21-ig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között. A művésznő alkotásai a helyszínen megvásárolhatók.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .