Az egyház értékteremtő erő

Márfi Gyula érsek méltatta a hármas tárlatot. Köszönetet mondott K. Palágyi Sylvia igazgatónőnek és munkatársainak az igényesen megrendezett kiállításokért. Majd az első teremben lévő, a papság évét reprezentáló tárlathoz kapcsolódva kiemelte: manapság sokan úgy tekintenek az egyházra, mint valamiféle, a XXI. századi környezetbe már egyáltalán nem illő alakzatra. Ez a kiállítás mutatja, hogy az egyház – lelkipásztori, oktatási, szociális tevékenységén túl a művészetek terén is mennyit adott a társadalomnak. Ezek a múlhatatlan értékű, gyönyörű műalkotások, melyek a szertartásokon nyernek értelmet és tartalmat a szakrális használat során – az egyetemes kultúra értékei. A tárlaton látható többek között a Vetési-kazula, Padányi Biró Márton és Hornig Károly miseruhái, pásztorbotjaik, szenteltvíztartók, csengők, tömjénezők. Láthatunk szent papokat és szerzeteseket, és egy fotómontázs idézi meg a közelmúlt emlékezetes egyházi eseményeit; papszentelésekről, ünnepi szertartásokról az egyházmegyében. Az emeleten láthatók Schmidt Ferenc József szobrász és Walch Tamás kőfaragómester alkotásának, a Szentháromságszobornak egyes részletei másolatban, valamint leírás olvasható a szoborcsoport alakjairól. Ezen kívül más Szentháromság-ábrázolások is megtalálhatók itt, melyek a múzeum gyűjteményéből származnak.

Bár a régi műtárgyakon néha a Szentháromság hiányos, mondta a főpásztor, a Szentlélek galamb-ábrázolása például némelyekről már elveszett, de tudnunk kell, hogy akkor is egy egységnek a részei. A Szentháromság titka pedig nem elvont, nemcsak filozófusoknak való téma, hiszen egészen mindennapos élményt, a közösség, a család élményét, szükségességét fejezi ki. Isten ugyanis nem magányosságban éli meg istenségét, hanem háromságban, közösségben a Fiúval és a Szentlélekkel. Ez létbeli és erkölcsi szeretetközösség, mutatott rá Márfi Gyula. A harmadik tárlat a múzeum új szerzeményeinek bemutatására vállalkozik. Ezek között láthatók például gyönyörű miseruhák és értékes régi térképek, melyeket a cseszneki kötődésű Esterházy László máriaremetei plébános atyától kapott a múzeum. A tárlatok október 15-ig tekinthetők meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .