Metropoliszok missziója 2012-ben

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát XVI. Benedek pápa hozta létre azzal a céllal, hogy vezesse, irányítsa, lelkesítse az evangélium új meghirdetését. Krisztus üzenetét elsősorban Európa, Észak-Amerika számára akarja újra meghirdetni, ahol sok esetben meggyengült a hit, terjed az elvilágiasodás. Székely János beszélt a kezdeményezés hátteréről: Fisichella érsek, a pápai tanács elnöke idén tavasszal a szentatyánál tett magánkihallgatáson javasolta, hogy az egyház tizenegy nagy európai városban közös, nagy és erős jelét adja annak, hogy az örömhír él, és a kereszténység szeretné továbbadni ezt az üzenetet. XVI. Benedek nagy örömmel fogadta a kezdeményezést; Fisichella érsek pedig összehívta a tizenegy város érsekét, illetve képviselőiket, hogy kidolgozzák a Metropoliszok miszszióját. A brüsszeli segédpüspök javaslatára tizenkét nagyváros vesz majd részt a misszióban, mert ez a szám szimbolikus üzenetet hordoz.


   
Az esztergom-budapesti segédpüspök beszámolt a tanácskozásról, ahol sokan beszéltek a római városmisszió tapasztalatairól. Nagyon komoly előkészületek előzték meg akkoriban ezt a kezdeményezést: két éven át 12 500 laikust készítettek fel a misszióra. Ők aztán végiglátogatták Róma lakásainak 85 százalékát. Olvasták a családokban az evangéliumot, imádkoztak, próbálták átadni a misszió üzenetét. A főpásztorok megállapították, hogy hasonlóan komoly előkészítésre lenne szükség, nem csak egy kampányszerű eseményre.
  
A Metropoliszok missziója keretében rövid programsorozatot terveznek, amely az egyes városokban sajátos formát ölt majd, és egy hosszabb misszió részét képezi.
    
A tervek szerint jövőre, a nagyböjtben zajlanak majd az események. Főként a székesegyházakban, de a plébániákon is híres emberek, művészek, a kultúra jelentős képviselői, sportolók – vagyis olyan emberek, akikre a társadalom odafigyel – olvasnak majd fel a Bibliából, az evangéliumokból. Katekézist terveznek a hit, a keresztség, a beavatási szentségek témájában. Lenne egy ünnepélyes bűnbánati liturgia és szentgyónás is. Még nem körvonalazódott pontosan, hogyan adják különleges módon jelét a szeretetnek, a karitásznak, a szegények iránti odafigyelésnek, de ez is fontos része lesz az eseménynek.
   
Székely János püspök, aki egyben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense, elmondta, hogy Budapesten szeretnék megszólítani a cigányokat is. Már most is egyre többféle módon igyekeznek megtenni ezt: a IX. kerületben minden hónap első vasárnapján szentmisét tartanak a cigány testvéreknek, ahol lovári nyelven is énekelnek, olvasnak; megpróbálják a szentmisét a cigányság lelkületéhez, stílusához közelebb álló módon ünnepelni. A püspök elmondta: szeretnék, hogy ők is részt vegyenek a missziós programokon énekeikkel, felolvasásukkal.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .