Mester, tanító, atya és orvos

Fotó: Lambert Attila

 

Fehér asztal várja Bábel Balázs vendégeit az érseki palotában. A XVIII. században barokk kastéllyá alakított, klasszicista jegyeket is mutató, kétemeletes épület a Szentháromság téren áll, amelyet éppen felújítanak, de még így is megkapó látványt nyújt U alakban elhelyezkedő, barokk épületeivel. A palota nagyebédlőjében, egy 15 méter hosszú asztalnál a tanároknak terítettek, a mellette lévő kisebb termet pedig élénk gyerekcsapat foglalta el. A diákok plébánosukkal, Menyhárt Sándorral és tanáraikkal Jánoshalmáról, a Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskolából érkeztek, és teremtettek ünnepi hangulatot a költészet és a zene eszközeivel.
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye oktatási intézményeinek pedagógusai és munkatársai minden év májusában összegyűlnek az érseki székhelyen. Díjátadóra hivatalosak, melyet az oktató-nevelő munka elismerésére 2001-ben alapított Bábel Balázs érsek, nagy elődje, a nevelés és tudomány mecénásaként ismert Kunszt József (1790–1866) előtt tisztelegve.
Az Astriceum Érseki Múzeumban 19. alkalommal adták át a kitüntetést. A hagyományoknak megfelelően idén is a főegyházmegye területén működő oktatási intézmények – egy szerzetesi, egy főegyházmegyei és egy Kalocsa város fenntartásában működő iskola – három pedagógusa vehette át az eszmei és anyagi elismeréssel járó Kunszt József-díjat.
Az egybegyűlteket Bábel Balázs érsek köszöntötte ezekkel a szavakkal: „Öröm, hogy itt vagyunk, és kitüntethetjük azokat, akik élethivatásuknak tekintik a munkájukat.” A főpásztor számára fontos ez az alkalom, és a pedagógusok számára is ünneppé vált az évek során. Kunszt József munkássága olyan példa, amely megmutatja az oktatás-nevelés értékét. A XVIII–XIX. században élt érsek nevével ugyanis szorosan összeforrt a város iskolarendszerének fejlesztése. Kalocsára hívta a jezsuitákat, majd a Miasszonyunkról nevezett iskolanővéreket, akik jelentősen hozzájárultak a város kulturális fölemelkedéséhez. Az ő emlékét idézi meg évről évre a 2001-ben alapított díj.
Idén Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát tartotta az ünnepi beszédet. A Katolikus Nevelési Kongregáció által Együtt nevelni a katolikus iskolában – Megszentelt személyek és hívő világiak közös küldetése az iskolában címmel 2007-ben közzétett dokumentum alapján helyzetelemzést adott korunkról, majd Szent Benedek Regulájából vett gondolatokat idézett, rámutatva, milyen elvárásokat támaszt a rendalapító a szerzetesi közösségek élén álló apáttal szemben. A benedeki tanítás is megmutatta, hogy a nevelés egyetlen korban sem volt könnyű feladat. Várszegi Asztrik gondolatai mégis erőt adtak az ünnep résztvevőinek, és azt sugallták, hogy nagyon is van értelme a küzdelemnek. Az utat és a célt ugyanis Jézus Krisztus mutatja. „Úgy kell a közösség élére állni, ahogyan Jézus tette. A pedagógus mester, tanító, atya és orvos legyen egy személyben” – hangsúlyozta a nyugalmazott főapát.
Asztrik atya Szent Benedektől származó hasznos tanácsokkal látta el a jelenlévőket, mintegy arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen a jó pedagógus. „Neveltjei inkább szeressék, mint féljenek tőle. Alkalmas legyen arra, hogy megnyerje a lelkeket. Saját példájával mutassa, mi a helyes. Inkább hasznára legyen tanítványainak, mintsem uralkodjon felettük. Az elítélés helyett adjon elsőbbséget az irgalomnak. Gyűlölje a hibákat, de szeresse a testvéreket. A büntetésnél okosan járjon el. Kerülje a túlzásokat. Egyszerre mutassa a mester keménységét és az atya jóságát” – sorolta a követendő jó tulajdonságokat a főapát.
Az 1500 évvel ezelőtt megfogalmazott tanácsokhoz Várszegi Asztrik hozzátett még egyet. Korunk kihívásainak ismeretében a katolikus iskolának spirituális mentőövet kell nyújtania az emberek számára. Ez a mentőöv pedig a koinónia, azaz a közösség az Atyával, a Fiúval, a Szentlélekkel és nekünk, embereknek egymással – hangsúlyozta Asztrik atya. – A közösségből erőt merítve válunk képessé a nevelői feladatok ellátására.
Kalocsán évről évre megbizonyosodhatunk arról, hogy pedagógusaink között szép számmal akadnak olyanok, akik meg tudják ezt valósítani. Idén is hárman vehették át oktató-nevelő munkájukért az elismerést: a Kalocsa város fenntartásában működő intézmények pedagógusai közül Farkasné Bekes Rita, a Kalocsai Szent István Gimnázium intézményvezető-helyettese. A szerzetesi fenntartású katolikus intézmények részéről Mindák József, a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium igazgatója. A főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények részéről pedig Kaszás Eszter, a jánoshalmi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója.
Az ő munkájukért mondott köszönetet a főpásztor a Kunszt József-díjjal. Őket ünnepeltük ezen a napon, körbeülve a vendégváró fehér asztalt, és megélve a közösségben való összetartozás örömét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .