Mert egy úton vagyunk

„Találkozás ez a helyiekkel, együtt zarándoklás az egyes szakaszokon, beszélgetés, közös ima és ének, miközben új ismeretségek születhetnek, tanúságok tehetők és szerezhetők” – mondja a rádió vezetője, aki szerint, ha valaki egyszer kipróbálja a zarándoklást, nagyon megszereti. „Egy orvos barátomnak meséltem, hogy olyan ez, mint egy ragályos kór – árulja el. – Aki egyszer elindult, onnantól zarándok lesz, és mindig szeretne majd úton lenni.” Úgy véli, az 1Úton megfelelő arra, hogy az emberek rákapjanak a zarándoklás „ízére”, hiszen több száz települést és közel tízezer embert érint, és rövidebb távokat jelent Ausztriában, Erdélyben és Magyarországon egyaránt.

 

Egyébként Erdélyből jött az 1Úton ötlete, az ottani Mária Utat szervező önkéntesek javasolták, és Székely János püspök hozta haza az ötletet. „Szóval ajándékba kaptuk” – mondja Szabó Tamás. De előzményének mondható az élő rózsafüzér zarándoklat, meg a megannyi másik zarándokút, így például a hét éve Budapestről Csíksomlyóra tartó tíznapos vagy a székely zarándoklat. Az 1Útont elsősorban a családokért szervezték, de házasokat és egyedülállókat, magányosakat és közösségieket, fiatalokat és időseket, hívőket és keresőket is várnak, felekezettől függetlenül.


„Bizonyára lesz, aki erőpróbának szánja majd – fejti ki az elnök –, s lesz, aki magáért vagy másért ajánlja fel. Olyan is akad, aki társat keres majd, és aki egyszerűen csak közösségre vágyik. Meglehet, hogy valaki életútja elágazásaiban szeretne iránymutatást kapni, míg más vezekelni akar, vagy csupán gyönyörködni a szép tájban.” Szerinte soha nem volt még akkora vágy az emberben, hogy ne legyen egyedül, mint napjainkban. Mint mondja, az együttlét már egységet jelent, ahogyan az is, hogy itt mindenki egyfelé tart, és persze ugyan azért. „Együtt lenni és együtt menni egység, ami nem egyszerű idea, hanem valóság, tapasztalat” – válaszol Szabó Tamás a kérdésre, hogy egyetlen nap alatt mégis hogyan érhető el az egység (avagy az „egész-ség”), a zarándoklat voltaképpeni célja.

 

Szerinte cél lehet a misszió is, vagyis hogy az emberek a zarándoklaton találkozhassanak az élő kereszténységgel. „Mert egy ilyen találkozás akár életet átalakító hatással is lehet – vallja. – Én egy évtizede vagyok zarándok, és sokszor szereztem már mély tapasztalatot. De Tamás vagyok, aki csak akkor hisz, ha lát, s hát magam láttam az életek változását. Hiszem, hogy a zarándoklással alkalmat adunk Istennek, hogy belenyúljon a sorsunkba.” Megtörtént, hogy két társkereső fiatal a Mária Úton találkozott, és most ott tologatják a gyermekeiket. Egy asszony, aki a nyolcvanas években menekült Erdélyből, a zarándoklaton talált vissza a gyökereihez, és egy édesanya, aki elveszítette a gyermekét, ott lelte meg a békéjét. „Ahány ember, annyi történet, de valahol mind egyik hasonló – mondja a rádió elnöke –, mert hasonlók a gondjaink, a nehézségeink, a kihívásaink, de a rájuk adott válaszok is, vagyis egy úton vagyunk.”

 

(Az 1Úton zarándoklatra jelentkezni lehet a következő honlapon: http://mariaut.hu)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .