Merjünk növekedni Krisztussal

Szentbeszédében a főpásztor a liturgián elhangzott evangéliumi részletre (Lk 10,38–42) utalva a Jézushoz fűződő barátság fontosságára hívta fel a fiatalok figyelmét. Az evangélista elbeszélése szerint amikor Jézus betér egy Márta nevű asszony házába, örömmel fogadják őt. Ez mintát ad számunkra: nekünk is így kell fogadnunk az embertársainkat. A tábor is erről szól: az örömről, a barátságról, az összetartozásról. A püspök arra kérte a fiatalokat, hogy az együtt töltött napokon merjenek rácsodálkozni a körülöttük lévő világ természeti szépségeire, és ne a telefonjaikban merüljenek el, hanem a többiek társaságában.
Ez a tábor találkozásokat kínál Jézussal és egymással. Az evangélium szavai szerint Jézus barátságot vitt az emberek közé, s ebbe a táborba is azt hozott. Mindannyiunk életét a baráti kapcsolatok teszik színessé, gazdaggá, változatossá.
Elmélkedésében a püspök párhuzamot vont a táborozás és a napi evangéliumi szakasz között, melyben Márta „sürgött-forgott a sok házi dologban”. A főpásztor arról beszélt, hogy a barátaink érdekében szívesen sürgünk-forgunk, tekintettel vagyunk az igényeikre, s azon gondolkodunk, vajon mit szeretnének, miben lelnék örömüket. Fontos, hogy tudjuk meghallgatni őket, és ne feledjük: a barátság alapja a szolgálat – mondta Bosák Nándor, majd arra kérte a fiatalokat, törekedjenek rá, hogy cselekedeteikből öröm, békesség és jóakarat fakadjon.
Felhívta a figyelmet, hogy Jézus barátságát csak úgy tudjuk megélni, ha törődünk azzal, ami körülvesz bennünket. A dolgok mögött Isten akaratát és teremtményeit kell meglátnunk. Ha szeretnénk jó barátságban lenni Jézussal, akkor figyeljünk a környezetünkre, a körülöttünk lévő természetre és egymásra is. Hallgassunk bele, mit mond az éjszaka csöndje, a csillagos, tiszta ég. Vajon tudunk-e csendben lenni, imádkozni? Meg kell tanulnunk észrevenni Isten jóságát – figyelmeztette a fiatalokat a püspök, majd ezzel a gondolattal zárta beszédét: „Itt jó helyen vagytok, Jézussal vagytok!”
A prédikációban elhangzott jó tanácsokat nem volt nehéz megfogadniuk a résztvevőknek, hiszen a tábor rengeteg természetközeli programot, kirándulást tartogatott számukra. Az egy hét során több lelkipásztor is ellátogatott a fiatalokhoz a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéből; a szeretetnyelvekről tartottak előadásokat és beszélgetéseket. A táborozók július 26-án ellátogattak Levelekre. Innen gyalogosan zarándokoltak el Máriapócsra, ahol az egyhetes tábor az egyházmegyei búcsún ért véget.

Forrás és fotó: Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .