Menedék a pusztaságban

Innen tizenöt kilométerre született és töltötte gyermekéveit Skóciai Szent Margit. Mecseknádasd és Rékavár környékén. Az angol trónról elűzött család Szent István államában lelt menedékre. Margit aztán a barbár skót király országában lett a modern világ megteremtője. Nyolc gyermek édesanyjaként lett közéleti vezető.

A szép nagy ebédlő sajnos csak félig telik meg, mert az otthon száz gondozottjának csak a fele képes ide lejárni. A főépület emeletén kolostori csend és tisztaság, a könyvtár és tévéterem körül azonban van forgalom. A mini lakosztályokban legfeljebb hárman laknak. A másik szárnyon van a korszerű orvosi részleg. Még laboratórium is van. Rita nővér egész nap rendelkezésre áll. A gyógytornaterem és fizikoterápiás részleg beillene bármely város szakrendelőjének. Ez Évike birodalma. A mezőgazdasági munkában megfáradt vonásokat simítják a modern berendezések. Az intézmény modern részein hetvenötezer forint a havidíj, a régebbi részeken hatvankilencezer. A teljes ellátás ma is megvan, csak a sonka és a szalámiféle ritkult, de nyugdíja megmaradt részéből bárki vásárolhat a büfében.

A tucatnyi demens, bizonytalan léptű rászorulót Zsuzsika szakasszisztens és Klaudia főiskolai szakasszisztens gondozza. A mosoda óriási gépsorokkal látja el munkáját, dolgozói a szomszédos községekből járnak be – örülnek a munkalehetőségnek. Schäffer Zsuzsanna igazgató a gondozónővérekről nagy megbecsüléssel beszél. Kicsiny gyerekeik nem mindig értik, miért fáj anyu dereka, miért fáradt, ideges olykor. Mert száz idős „gyereküket” mindig vigasztalni, meghallgatni, sőt tisztába tenni, a végső útra felkészíteni is kell. Három műszakban, ünnepnap nélkül. Sokkal több ez, mint foglalkozás – mondja Szarkáné Mónika főnővér. Ezzel a munkával másutt a sokszorosát lehet keresni…

A kápolnában mindenkit vár a tabernákulum lakója, de Molnár Ottó nyugalmazott apátplébános is a szentségekkel. Sokszor csendes sírás, egy-egy sóhaj is jelzi a lélek megnyugvását. Az igazgató asszony mondja: enni adni és fedelet biztosítani csak tudunk, de boldogságot, megnyugvást adni – csak az irgalmas Isten.

 

(TEI)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .