Megvolt benne Krisztus bátorsága

Fotó: Lakata Pál

 

A konferencián Szabó Imre agrártörténész, Tóth Sándor költő, publicista és Mózessy Gergely püspöki gyűjteményigazgató, levéltáros tartott előadást. Az Egyetemi templomban Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be szentmisét Cserháti Ferenc püspökkel, Dékány Árpád Sixtus ciszterci szerzetessel, korábbi zirci apáttal, Marton Zsolt rektorral, Ugrits Tamás pasztorális helynökkel, valamint egyházmegyés papokkal együtt.
A tudományos konferencián Mózessy Gergely püspöki levéltáros elnökölt, aki köszöntőjében elmondta: Prohászka Ottokár természetszemlélete és -misztikája a püspök halála után a pályájával foglalkozó tudományos kutatások homlokterébe került. Prohászka és a természet kapcsolatát érdemes több oldalról is megvizsgálni, ezért felkértek egy agrárszakembert arra, hogy mutassa be, milyen is volt az a táj, amelybe a püspök megérkezett.
A Fejér megyei természeti viszonyok alakulása a XIX. század végén és a XX. század elején hatással volt Prohászka püspökre is – hangsúlyozta előadásában Szabó Imre agrártörténész. „Fejér megye olyan jelentős természeti változáson ment keresztül, amely akkoriban egyetlen más megyére sem volt jellemző. Az utak megépítésével megváltozott a megye településszerkezete. Ezzel párhuzamosan szükségessé vált a hitélet megújítása is.” Az előadó arról is beszélt, hogy a megye erdősítési, fásítási programja, az új halászati és vadászati rendeletek a püspöki birtokokat is érintették. Tóth Sándor költő, publicista az előadásában Prohászka püspök természetmisztikáját helyezte el a világirodalomban. „Akár a tudományos jellegű értekezéseit, akár a beszédeit vagy bizonyos útinapló-részleteit olvassuk, mindig előbukkan – valamikor nagyon következetesen, például A Pilis hegyén című utolsó esszéjében vagy a Föld és ég kötetében is – a természet iránti szeretete.” A természettel kapcsolatos gondolatai bensőségesen mélyek.
A Prohászka-díszteremben tartott emlékülés végén Mózessy Gergely bemutatta a legújabb Prohászka-kiadványokat. A szentmisén Dékány Árpád Sixtus mondott homíliát. „Az igazi hívő keresztény ember akkor válik fontossá, mércévé a jövő számára, ha egészen rendkívüli módon tud tanúságot tenni Krisztusról. Prohászka mércévé vált, nemcsak közéleti vagy teológiai tevékenysége okán, hanem egész életműve miatt, mert megvolt benne Krisztus bátorsága.”
Beszéde végén a ciszterci szerzetes Prohászka püspöknek az Élet kenyere című írását ajánlotta mindazok figyelmébe, akik a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülnek.
A szentmise után az ünneplő közösség a főpásztor vezetésével a szeminárium udvarára vonult, ahol az egykori papnevelő tanár, Magyar­ország apostola és tanítója szobránál elhelyezték az emlékezés virágait. A papnövendékekkel és a hívekkel együtt imádkoztak Prohászka Ottokár boldoggá avatásáért, a püspök közbenjárásáért, a magyar Egyházért és papi hivatásokért.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .