Megújult a budapesti Ward Mária-iskola

„A budapesti Ward Mária-iskola egykor az egyik legkorszerűbb oktatási intézménynek számított. Nővértársaink, elődeink ellenálltak a kommunista diktatúra nyomásának, és nem működtek együtt az államhatalommal csak azért, hogy házaikat és iskoláikat megmentsék. Csendben vártak és reméltek. Itt, Budapest belvárosában ez a remény negyvenkilenc évvel később teljesedett be.” E szavakkal kezdte Knáb Judit tartományfőnöknő a felújított iskola és a Tolnay Klári Terem ünnepélyes átadását.


Amikor a nővérek 1997-ben az általános iskolát, 2000-ben pedig a gimnáziumot újból életre hívták, egy rendkívül leromlott állapotú épületet vettek át. Ekkor indult el az az alapos helyreállító-munka, mely 2014-re jutott el odáig, hogy elkészültek az osztály- és szaktantermek, köztük az az audiovizuális terem, amely a jövőben Tolnay Klári nevét viseli. A sokak által ismert színésznő két éven keresztül járt a nyíregyházi angolkisasszonyokhoz.

„Nővéreink már négyszáz évvel ezelőtt felismerték, hogy a diákok akkor válhatnak egész emberré, akkor tudnak átalakulni Krisztus képmásává, ha tudatosan felépített program alapján oktatják őket” – emelte ki a tartományfőnöknő. A rendalapító Ward Mária azzal is tisztában volt, hogy a színjátszás számos képességet fejleszt. A rend ma is fontosnak tartja azt, hogy a fiatalokban rejlő személyes tehetség kibontakoztatását – a tudás, a lelkiség és a szolgálat küldetése alapján – a művészetre neveléssel is elősegítse. Ezért jövő szeptembertől zeneművészeti szakközépiskolát indít a Congregatio Jesu szerzetesrend. A tervek között pedig az aula és egy korszerű tornacsarnok felépítése is szerepel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .