A tündérek a szívekben laknak

„Enyhe, középsúlyos értelmi sérült és autista gyermekekkel foglalkozunk elsőtől nyolcadik osztályig, és van kilencedik-tizedik, szakiskolai előkészítő osztályunk is, amely a szakmához, a kenyérkeresethez jutásban támogatja őket – mondja Tabajdi Zsolt igazgató. – Az iskola túlsó udvarában tavaly tankertet hoztunk létre, hogy növénytermesztésre oktathassuk a növendékeinket. Ahhoz akarjuk ugyanis hozzásegíteni őket, hogy minél jobban boldoguljanak majd az életben, és minél több feladat önálló elvégzésére legyenek képesek. Ezért megtanítjuk nekik, hogyan kell növényeket ültetni és gondozni, felelősséget vállalni a fejlődésükért.


Az elmúlt év sikeres volt: szép lett a sóska, a spenót, a paprika, a paradicsom és a zöldbab, és a gyerekek is megkedvelték a kerti munkálkodást. Ezen felbuzdulva hoztuk létre a gazdaudvart, és fogadtuk be az őshonos gyümölcsfákat, amelyeket Kovács Gyula, a tündérkertek apostola ajándékozott nekünk. Noha a fák ma még nagyon kicsik, a mai elsősök nyolcadikos korukban már biztosan szedhetnek majd róluk gyümölcsöt. Az állatoknak pedig, amelyek a gazdaudvart benépesítik, láthatóan máris nagyon örülnek a gyerekek. Mint iskolánk korábbi névadója, Móra Ferenc mondta: a tündérek a szívekben laknak. Mi ennek a szép gondolatnak a beteljesítői akarunk lenni, ezért olyan környezetet teremtünk a ránk bízottak számára, amelyben otthonosan tölthetik a napjaikat, és a leghatékonyabban fejleszthetjük a képességeiket.”

Arról, amit az igazgató elmondott, nem sokkal később a legmeghatóbb módon győződünk meg. A táncoló, majd körjátékot bemutató kislányok és -fiúk bája, igyekezete, lelkesedése ugyanis nyilvánvalóvá teszi, hogy milyen hálásak minden figyelemért, és mennyi tehetség rejlik bennük. Noha botladozva táncolnak, és gyakran elvétik az ütemet, büszkék lehetnek a teljesítményükre. Műsoruk arról tanúskodik, hogy ők a világ leghálásabb tanítványai.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .