Megszentelték a Szinva-patak vizét Miskolcon

Fotó: Fojtán László

 

A görögkatolikus hagyománynak része az élővizek, a források, a folyók és a patakok megszentelése is. A főpásztor évről évre más-más folyót vagy patakot szentel meg egyházmegyéje területén. Idén Miskolc belvárosában a város jelképévé vált Szinva-patakot szentelte meg a Búza téri székesegyházban végzett püspöki liturgia után.
A vízszentelés szertartásán mondott ünnepi homíliájában Orosz Atanáz a „teremtett jóra” emlékeztette a jelenlévőket. „Sokszor hallunk vizeink globális válságáról, a szennyezett víz okozta bajokról. Ezért azonban nagyrészt az ember a felelős. Amikor kapcsolata teremtő Istenével meglazul, és engedetlensége folytán embertársai ellen fordul, akkor a természet rendje is megbolydul. A Teremtő önmaga feláldozásával is rendbe akarja hozni ezt. Víz­keresztkor azt ünnepeljük, hogy a legmélyebb alázattal lehajol közénk, egészen a víz mélyéig leereszkedik, megalázkodik, hogy magára vegye a bűnös emberek bűnének terhét” – mondta a főpásztor.
„A Jordánban alámerülő Jézus első nyilvános megjelenésével már előre jelzi a húsvéti eseményeket is, amikor a halál mélységébe merül érettünk, hogy együtt emeljen fel bennünket a halál mélyéről a romolhatatlan örök életre” – folytatta a püspök, és arra is emlékeztetett, hogy Jézus Krisztus megkeresztelkedésével a világ szentelődik meg.
„Ma közösen imádkozunk a természetért, környezetünkért és az Isten által nekünk ajándékozott dolgokért” – mondta a főpásztor, majd hozzátette: „A megszenteléssel mi is igyekszünk megtisztulni, rendesebbé válni, hogy környezetünket hosszabb távon is megőrizhessük.” Hangsúlyozta továbbá, hogy nemcsak a magánéletünk, hanem a közösségi életünk megtisztítására is törekednünk kell, így téve tanúságot Isten jóságáról. A szertartás végén Orosz Atanáz a híveket is meghintette a friss szenteltvízzel.
Forrás: Miskolci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .