Megnyitották a látogatók előtt a mosolygós pápa szülőházát

Canale d’Agordo, a Dolomitokban található falucska 976 méterrel fekszik a tengerszint fölött. Valamikor a bányászatnak köszönhetően a Biois-völgy gazdasági központja volt. Most minden évben zarándokok sokasága érkezik látogatóba erre a helyre.
Egy közlemény szerint a pápai szülőház idén júniusban került át a Vittorio Venetó-i Egyházmegye tulajdonába. Hivatalos megnyitó ugyan nem volt, de Corrado Pizziolo megyéspüspök elmondta: „Mindent megtettünk, hogy augusztus elejétől a földszint és az első emelet, ahol Albino Luciani született és megkeresztelték, megnyíljon a látogatók előtt.”
Az épület a zarándokok figyelmének középpontjában áll – hangsúlyozta a főpásztor. A megnyitás előtti hetekben a helyi hatóságok is minden segítséget megadtak, hogy a ház megnyithassa kapuit. A Lu­cia­ni Pápa Alapítvány szakszerűen ápolja és bemutatja a zarándokok és látogatók számára nem csak a szülőházat, hanem az Albino Luciani Múzeumot és a helyi plébániatemplomot is.
A megnyitás napját I. János Pál emlékének szentelték. Dél­után Beniamino Stella bíboros, a mosolygós pápa szenttéavatási ügyének posztulátora bemutatta a Stefania Falasca viceposztulátor, valamint Davide Fiocco és Mauro Velati történészek által írt könyvet, melynek teljes címe: Albino Luciani / Giovanni Paolo I. (Biografia „ex documentis” – Dagli atti del processo canonico).
Ez az első teljes életrajz, mely minden levéltári anyagot és emellett 188 tanúságtételt fölhasználva készült. Közöttük olyan tanúságtevők voltak, mint XVI. Benedek emeritus pápa, Renato Buzzonetti, az az orvos, aki megállapította Albino Luciani halálát, és Margherita Marin nővér, aki akkor a pápai lakosztályban teljesített szolgálatot.
A megnyitó napján Loris Serafini, a Luciani Pápa Alapítvány elnöke vezette azt a kerekasztal-beszélgetést, melyen Antonio Preziosinak a pápáról szóló, Indimenticabile (I 33 giorni di papa Luciani) című könyvét mutatták be a résztvevőknek.

Forrás: Catholica.ro
Fordította: Kuzmányi István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .