Megköszönték a Szentatya csíksomlyói látogatását

A csoport tagjai átnyújtották a Szentatyának a pápalátogatás emlékére kiadott kötetet, ő pedig felidézte, milyen csodaszép élményt jelentett számára a Csíksomlyóra vezető útja, milyen lenyűgöző volt az erdélyi természet, a táj. Amikor a csíksomlyói szervezőcsapat köszöntötte, Ferenc pápa rögtön azt kérdezte, magyarok-e a jelenlevők. Amikor egybehangzóan felcsendült a vidám „igen”, mosolyogva magyarul mondta: „Isten hozott!” A kiadványba belelapozva fölelevenítette csíksomlyói emlékeit. Az album egyik oldalán ráismert a csíkszentmihályi polgármesterre és családjára, s felidézte a kedves találkozást.
A Ferenc pápánál tett látogatás nyomán a küldöttség tagjai újra átérezték a Csíksomlyón teljesített feladatuk minden terhét és örömét. Küldetéssel tértek haza. Bár a mandátumuk lejárt, a szolgálatot folytatják, hiszen a közösség képviseletét továbbra is feladatuknak érzik a pápalátogatás szervezői.
A küldöttség tagjai úgy látják, a római zarándoklat a hálaadás alkalma volt, amely lehetőséget kínált arra is, hogy áldást kérjenek a Gyulafehérvári Főegyházmegyére és az egyházmegyékre. A zarándoklat során bejárták a Vatikán néhány spirituális szempontból vagy a magyar vonatkozások miatt kitüntetett fontosságú helyét, és szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika altemplomában található magyar kápolnában. Útjuk során találkoztak több olyan személyiséggel, akik Rómában segítették a pápalátogatás előkészítését. Fölkeresték Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét, Érszegi Márkot, a vatikáni magyar nagykövetség munkatársát, a Vértesaljai László vezette magyar szerkesztőség tagjait a Vatikáni Rádióban, és mindannyiuknak köszönetet mondtak.
Nagy lelki feltöltődést jelentett számukra a vidám és szívélyes találkozás Ferenc pápával. Jó volt tolmácsolni a Szentatyának a köszönet és a hála szavait az otthoni közösség nevében. Jó volt felidézni az emlékeket, s újra tudatosítani, hogy egy közösség képviselete olyan fel­adat, küldetés, amelyet visz tovább mindenki, aki akár csak egy kis időre is elvállalta.

Forrás és fotó: Bodó Márta/Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .