Meghalt Joaquín Navarro-Valls, II. János Pál pápa egykori szóvivője

Fotó: News.va

 

A spanyol származású Joaquín Navarro-Valls személye elválaszthatatlanul kötődik Szent II. János Pál alakjához, aki 1984-ben kérte fel a Szentszék Sajtótermének igazgatására. Munkáját XVI. Benedek pápasága alatt is folytatta 2006-ig, majd Federico Lombardi SJ követte őt. Navarro-Valls kitörölhetetlen nyomot hagyott a Szentszék kommunikációs világában.
„Grace under pressure” (Kegyelem nyomás alatt) – ezzel a Twitter-üzenettel reagált jelenlegi utóda, Greg Burke az elhunyt szóvivő keresztény tanúságtételére. Elegáns stílusa, jóindulata és rendkívüli szakértelme egyaránt elismerést váltott ki mindenkiből, aki megismerte őt, előbb orvosként, aztán újságíróként, majd háborús tudósítóként, végül Karol Wojtyła akaratából vatikáni szóvivőként.
„Hogyan lehet nemet mondani a pápának?” – kérdezte Navarro-Valls, amikor felidézte, hogyan hívta őt szolgálatra a lengyel pápa. II. János Pálra jellemző volt ez a forradalmi választás: Joaquín Navarro-Valls előtt ugyanis egyetlen világi hívő sem vezette a szentszéki sajtóközpontot.
Kinevezése idején, 1984-ben Joaquín Navarro-Valls befutott újságíró volt az ABC spanyol napilapnál, ahonnan többször kiküldték tudósítani a közel-keleti fegyveres konfliktusokról. Az Opus Dei prelatúra laikus tagja volt, és azonnal megtalálta a hangot a nagy kommunikátorral, II. János Pál pápával, aki haláláig maga mellett akarta tudni. Szerepe túlmutatott az újságíráson: fontos diplomáciai szolgálatot is végzett a Szentszék számára, amikor vatikáni küldöttként ENSZ-konferenciákon vett részt. Meghatározó szerepet töltött be az apostoli utak előkészítésében is, például II. János Pál történelmi kubai látogatásakor. Sokan emlékeznek rá, hogy mindig a pápa mellett állt az utazásai során. Felejthetetlen az a jelenet is, amikor a könnyeivel küszködött egy szentszéki sajtótájékoztatón, amelyen megkérdezték tőle, hogyan éli meg II. János Pál agóniáját.
Szeretett pápája szentté avatásakor interjút adott a Vatikáni Rádiónak, amelyben elmondta, mi volt a titka Karol Wojtyła kommunikációs sikerének: „Amikor az emberek azt mondták, a pápának igaza van, nem azért mondták ezt, mert szép hangja vagy kiváló kifejezőkészsége volt. Azért adunk igazat valakinek, mert igazat mond. Kommunikációjában a szép, a jó és az igaz olyannyira egységben jelent meg, hogy a kommunikáció minősége egyértelműen ézékelhető volt a közölt tartalomból. Egyszóval Istent közvetítette, szerethetővé tette az erényt, a létet kitöltő mondatai voltak. Azt hiszem, ez volt kommunikációs készségének legfőbb érdeme, nem annyira a külső megjelenés.”
Federico Lombardi SJ, aki Navarro-Vallst követte szentszéki szóvivőként, így emlékezik elődjére: „1991-ben ismertem meg személyesen, amikor a Vatikáni Rádió programigazgatója lettem. Kezdettől fogva közvetlen kapcsolatban volt a pápával, így pontosan ismerte gondolkodását és irányvonalát, amit éppen ezért hitelesen tudott bemutatni a sajtónak és a közvéleménynek. II. János Pál hosszú pápasága idején végzett szóvivői tevékenysége meghatározó volt, és a szent pápa is nagyra tartotta szolgálatát.” Federico Lombardi is kiemeli Navarro-Valls diplomáciai szerepét, méltatja intelligenciáját, stílusát és kiváló kapcsolatteremtő készségét. „Udvariasságáért és figyelmességéért nagyon hálás voltam doktor Navarrónak abban a tizenöt évben, amikor – mindig jól, derűsen és barátságos légkörben – együttműködtünk  a vatikáni kommunikáció különböző területein. Navarro számomra végig barát maradt, egy diszkrét, igaz és mély lelki életet élő ember, aki teljesen azonosult a munkájával. Példamutató odaadással szolgálta a pápát és az Egyházat, a kommunikáció mestere volt, a maga utánozhatatlan módján.”
Joaquín Navarro-Valls koporsóját július 6-án, csütörtökön délután ravatalozták fel Rómában, a Sant’Eugenio-bazilikában. Temetési gyászszertartását másnap délelőtt 11 órakor Mariano Fazio prelátus, az Opus Dei prelatúra általános helynöke végezte ugyanebben a bazilikában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .