Meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorúkon a görögkatolikus közösségek

Fenyőágakkal borított óriási koszorú ékesíti a november 17-étől december 22-éig tartó adventi időben Hajdúdorog főterét. Az első szál gyertya meggyújtására idén több százan voltak kíváncsiak. Nyustiné Nagy Marianna, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola pedagógusa köszöntötte a résztvevőket.
Az ünnepségen a Miskolci Egyházmegye püspöke, Orosz Atanáz tartott elmélkedést. Felidézte a településhez fűződő emlékeit, majd így fogalmazott: „A mi városunkban harminchét nap komoly lelki készülődés, böjtölés és Isten népének egybegyülekezése szükséges ahhoz, hogy Krisztus eljövetelét méltó módon ünnepeljük.” Az első gyertya meggyújtásakor emlékeznünk kell arra, hogy Jézus Krisztus ígérete szerint azok a boldogok, akik lélekben szegények. Vegyük példaként azokat a szegény pásztorokat, akiknek nem jutott más, csak a saját nyájuk. Ők Isten vezetésével mégis a betlehemi barlang felé fordulva folytatták az életüket.
Az adventi gondolatok elhangzása után a gyertyagyújtást a nyíregyházi Szent Atanáz kórus műsora kísérte. A Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „angyalkái” finom falatokkal lepték meg a jelenlévőket.
A szervezők a hathetes karácsonyvárás időszakában a hajdúdorogi székhelyű Halmozottan Sérült Gyermekekért Közhasznú Alapítvány számára gyűjtenek adományokat.
November 17-én, Máriapócs központjában közel százan gyűltek össze az első adventi gyertya meggyújtására. Az egyházközség tagjai énekekkel, verssel, a Mária Könnyei Karitászcsoport tagjai pedig süteménnyel és teával kedveskedtek a megjelenteknek.
Az ünnepre hangolódást Grunda Dávid máriapócsi segédlelkész segítette gondolataival. Különleges kéréssel fordult a jelenlévőkhöz: mindenki menjen oda öt emberhez, lehetőleg olyanokhoz, akikkel a hétköznapokban viszonylag keveset találkozik, és kívánjon nekik áldott készületet.
Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában a karácsonyt megelőző böjti időszak első napján, november 15-én adventköszöntő ünnepséget tartottak, amit elsősorban a Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő intézmények és tanodák számára rendezett meg az egyházmegye cigánymissziós irodája. Az eseményre az általános iskolai korosztályt várták a szervezők.
Az ünnepségen képviseltette magát a Szent Miklós iskola és rakacaszendi tagintézménye, a múcsonyi Forrás Görögkatolikus Tanoda, a Tolcsvai Általános Iskola, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény hernádvécsei lakásotthona és a Szent Miklós Görögkatolikus Tanoda.
A rendezvényt Gál András, a Szent Miklós iskola igazgatóhelyettese nyitotta meg. Ezután Kósa Bernadett énekes és Kósa József zongoraművész klasszikus zenei előadását hallgatták meg a jelenlévők, majd az Ózdi Görög­katolikus Parókia mutatta be bábelőadását.
Az ünnepség utolsó eseménye Az én karácsonyom címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése volt. A pályázatra 43 alkotás érkezett a megye különböző részeiből.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye, Miskolci Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .