Megfontolandó

De természetesen az is fontos számunkra, hogy mit gondolnak a pártok az egyházat érintő kérdésekről. Ezért jegyzetfüzetemből most két egyházpolitikai megnyilatkozást idéznék.

 

A baloldali pártszövetség eddig legtöbbet szereplő tagja tavaly december 1-jén tizenhat pontból álló programot hirdetett. Ebben többek között ez állt: Ha kormányra kerülnének, felmondanák a katolikus egyházzal kötött vatikáni szerződést, megszüntetnék az összes egyházi privilégiumot (előjogot) és az egyházaknak fizetett hitéleti támogatást. Szerinte Magyarországon a vallásos meggyőződésnek a legszentebb magánügynek kell lennie.


Országunk jelenlegi miniszterelnökének megnyilatkozásaiból csak a legfrissebbet idézem: „Erős és sikeres Magyarországot csak a nemzeti keresztény európai hagyományainkra építhetünk – mondta a kormány és a konstantinápolyi patriarkátus közötti megállapodás aláírásakor. – Magyarország csak akkor volt erős, amikor szövetségeseinek tekintette az egyházakat. Ezért tartottuk fontosnak az új egyházi törvény megalkotásán túl, hogy megállapodást kössünk azokkal az egyházakkal, amelyeknek jelentős szerepük volt a magyar történelemben, és olyan értékeket képviselnek, amelyekre szüksége lesz Magyarországnak a XXI. században is.”

 

Érdemes ezekre a gondolatokra is odafigyelni a választási kampány idején.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .