Megfogni és megszagolni

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont sátrában a hazánk vizeiben előforduló kagylókkal lehetett közelebbről megismerkedni, a kárász életét és tulajdonságait pedig egy előttünk úszkáló példány segítségével mutatták be. A zuzmót a mikroszkópos vizsgálat után akár meg is lehetett szagolni.

 

 

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont sátrában egy hidrogénmeghajtású kisautó rótta a köröket fáradhatatlanul. A fiatal munkatársak itt arra is felhívták a gyerekek figyelmét, hogy jó lenne, ha autóinkba valamikor a közeljövőben hidrogént tankolhatnánk, ám ez még várat magára. Jelenleg csak olyan cégek használják ezt az energiaforrást – például a NASA – , amelyek meg is tudják fizetni e berendezések árát. Itt láthattuk azt is, hogy miként lehet tárolni a szélenergiát egy kondenzátor segítségével. Ennek a megoldásnak köszönhető, hogy napjainkban világszerte egyre több szélerőművet állítanak üzembe.


A Pécsi Tudományegyetem bemutatóján a diákok ügyességére is szükség volt. Miközben kipróbálták az eszközöket, megismerkedhettek azok működésével is. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai a vizuális illúziók világát mutatták be, míg az MTA Magyar Földtani és Geofizikai Intézet sátránál ősállatok – például a mamut – fogazatát foghatták meg a gyerekek. Így sokkal jobban megérthették, mit is jelent pontosan, hogy e hajdanvolt növényevő fogai előrefelé nőttek.

 

 

A Tudományfesztivál szervezői – a Magyar Nemzeti Múzeum, a TIT Kossuth Klub Egyesület, a Bolyai Pedagógiai Alapítvány és az Outdoor Mission Kft. – a világ számos pontján népszerű Science Fest mozgalomhoz csatlakozott. „A rendezvény alapvető célja az, hogy a magyar tudomány eredményeiről tematikusan számoljon be a nagyközönségnek, külön hangsúlyt helyezve a gyerekek, a fiatalok megszólítására.” Hetilapunk húsvéti számában Pálinkás József, az MTA elnöke a vele készült interjúban hangsúlyozta: sok anyagi áldozatra és megfelelő szintű oktatásra van szükség ahhoz, hogy a XXI. században is legyenek majd magyar kutatók, akár itthon, akár a nagyvilágban. Az sem utolsó szempont azonban, hogy a gyerekek kedvet kapjanak környezetük elmélyült tanulmányozásához. Talán ezen a tudományünnepen ott járt-kelt néhány olyan fiatal is, akikből a jövő nagynevű magyar tudósai lesznek.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .