„Megesett rajtuk a szíve…”

Fotó: Székesfehérvári egyházmegye

 

A tárlatot Baltási Nándor plébános köszöntője után Spányi Antal megyés püspök, a karitász országos elnöke nyitotta meg, majd Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke méltatta az egyházi szervezet jótékonysági szolgálatát.
A Megesett rajtuk a szíve… című tárlatot a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ állította össze a magyarországi Katolikus Karitász megalapításának 85., valamint a szervezet újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából. A vándorkiállítás kiegészült a dunaújvárosi önkéntesek negyedszázados munkájának bemutatásával. A megnyitóünnepségre nagy számban érkeztek a környékbeli karitászcsoportok tagjai és a segítőszolgálatok képviselői. Az eseményen részt vett Szeleczky Csaba helyettes plébános, Kovács István görögkatolikus parókus és Stermeczky András evangélikus lelkész. Az eseményen a Krisztus király-templom kórusa énekelt.
A megnyitón Baltási Nándor esperes, a templom plébánosa köszöntötte a vendégeket. A kiállítás szervezője, Megulesz Gabriella, a dunaújvárosi karitászcsoport vezetője elmondta, az egyházi segélyszervezet tavalyi kettős jubileuma alkalmat adott arra, hogy a dunaújvárosi önkéntesek munkáját is bemutathassák. A helyi csoport megalakulása egy időben történt az országos szervezet újjáalakulásával. 1992-től már tevékenyen dolgoztak, 1993 óta Pentele Katolikus Karitász Alapítvány néven működnek. A kiállítás hűen szemlélteti a városban végzett sokrétű jótékonysági tevékenységüket.
Spányi Antal megyés püspök felidézte a karitász múltját, megemlékezett a szervezet magyarországi megalapítójáról, Mihalovics Zsigmondról, aki nyolcvanöt évvel ezelőtt intézményesítette a szegények szolgálatát. A szocializmus minden egyházi intézményt, így a karitászt is szétzúzta, a rendszerváltás után azonban lehetőség nyílt az újjászerveződésre, így huszonöt éve ismét töretlenül végezhetik a segítő szolgálatot.
A püspök kiemelte, a keresztény egyházak egyek abban, hogy a krisztusi parancs értelmében támogassák a szegényeket, segítsék a rászorulókat. Szeretnünk kell egymást, és ennek a szeretetnek tevékenynek kell lennie. Az idő változásával e szolgálatban a hangsúly mindig máshová esik, de a cél, az elesettek megsegítése megmarad – mondta a püspök.
A főpásztor bemutatta a magyar karitász mai működését. Elmondta, hogy hazánkban két területen dolgoznak a segítők. A budapesti központhoz tartozik valamennyi egyházmegyei karitászközpont, amelyek segítséget nyújtanak országos és nemzetközi katasztrófahelyzetekben is. Példát láthattunk erre a kolontári vörösiszap-tragédia vagy külföldi árvizek, illetve a cunami sújtotta területek megsegítése idején. A másik terület a minden plébánián működő önkéntesek tevékenysége. Ők azok, akik ruhákat, élelmiszer-adományokat osztanak a rászorulóknak, és meglátogatják az időseket, az idejüket ajándékozzák a magányosan élő embereknek.
Spányi Antal püspök végül köszönetet mondott a dunaújvárosi karitászcsoport tagjainak önkéntes szolgálatukért, és méltatta Megulesz Gabriella jelenlegi, valamint Németh Sarolta és Benkovics Emma korábbi csoportvezetők munkáját.
Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke elmondta: a város vezetése is elismeri a helyi karitászcsoport tevékenységét. Több mint két évtizede végzik áldozatos munkájukat, segítenek az elesetteken úgy, hogy soha nem várnak cserébe elismerést – hangsúlyozta a képviselő.
A Megesett rajtuk a szíve… című kiállítás, amely a magyar karitász hőskorának emlékeit, az esztergomi Prímási Levéltárban és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött relikviákat, a karitász országos központjában összegyűjtött tárgyakat mutatja be, április közepéig látogatható a dunaújvárosi Krisztus király-templom altemplomában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .