„Nem kell aggódnunk Međugorje miatt!”

Fotó: Aleteia.org

 

Érsek úr, mikor indul Međugorjéba?

– Nemrég azt hallottam valahonnan, hogy már ott vagyok, és Szűz Mária csodálatos módon meggyógyított… (Az érsek nemrégiben közölte, hogy maláriában szenved – a szerk.) A viccet félretéve: az első, tájékozódó jellegű látogatásom március végén veszi kezdetét.

Először Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusával és a szarajevói érsekkel találkozom majd, aztán természetesen a helyi püspökkel, Mostar püspökével és a szentélyben dolgozó ferences testvérekkel is. Figyelmesen meghallgatom majd a különféle véleményeket, és megvizsgálom az ottani helyzetet lelkipásztori szempontból.

Ez lesz az első alkalom, hogy a kegyhelyre látogat, de nem ez az első különleges küldetése, igaz?

– Igaz. Soha nem voltam még Me­đu­gor­jéban, de az egyházmegyém, a Varsó–pragai egyházmegye sok híve jár oda, és meg szoktam hallgatni, mit mesélnek.

Az is igaz, hogy nem ez lesz az első missziós utam a pápa különleges küldöttjeként. Eddig három ilyen jellegű küldetésem volt. Két-két hetet töltöttem Togóban és Beninben, ahol megvizsgáltam a két ország szemináriumainak helyzetét. A harmadik egy hosszabb küldetés volt: másfél évig Ruandában éltem, közvetlenül a népirtás utáni időszakban. Ez az a tapasztalat, amelyből bátorságot merítettem ahhoz, hogy elvállaljam a međugorjei látogatást.

El tudná magyarázni olvasóinknak a jelenlegi helyzetet a međugorjei Mária-jelenésekkel és hitelességükkel kapcsolatban?

– A Szentszék 2010-ben felállított egy különleges hittani bizottságot Emilio Ruini bíboros vezetésével. 2014-ben a testület végzett a munkájával, és konklúzióit a szentatya elé tárta, aki ezt követően átadta az ügyet a Hittani Kongregációnak. A dikasztérium mindeddig nem adott közre végleges állásfoglalást.

Küldetése nem csupán magukra a jelenésekre vonatkozik, hanem lelkipásztori jellegű. Mindenesetre nem mindenki érti, miért egy lengyel érseket bízott meg Ferenc pápa ezzel a különleges küldetéssel. Az egyik weboldal azt állította, hogy Ön a „Mária-jelenésekkel kapcsolatos konflikust vizsgálja majd”.

– A rám bízott küldetés a hittani bizottság által végzett munka kiegészítése. A kegyhelyre minden évben két-két és fél millió zarándok érkezik a világ minden tájáról. Međugorje karizmatikus hellyé vált. Fontos szem előtt tartani azt a tényt, hogy sok hívő látogat el oda, és kétségtelenül lelki gazdagodásukra szolgál a zarándoklat.

Ezen a helyen nagy az igény a lelkipásztori támogatásra. Mintegy ötven gyóntatófülke van itt, de gondot jelent, hogy gyakran nincs elég gyóntató, aki beszéli a különböző nyelveket…

A Szentszék által kiadott közlemény szerint a küldetésem az, hogy közelebbről megvizsgáljam az ottani helyzetet lelkipásztori szempontból, különös tekintettel a zarándokok szükségleteire. Fel kell kutatnom új lelkipásztori kezdeményezések lehetőségét is. A cél, hogy segítsük a lelkipásztori gondoskodást, és jobban koordináljuk a helyi lelkipásztori tevékenységet.

Világszerte sok hívő kezdett aggódni, miután kinevezték a különleges küldöttet, és közzétették a helyi püspök nyilatkozatát, amely vitatja a jelenések hitelességét. „Haszontalan volt az általuk megtett zarándoklat? Imáik nem voltak hitelesek?” – teszik fel maguknak a kérdéseket a hívők. Érsek úr, a pápa lelkipásztori küldötteként hogyan tudná megmagyarázni a jelenlegi helyzetet, és miként oszlatná el ezeket a félelmeket?

– Egyáltalán nem kell aggódnunk! Az Egyház még nem nyilatkozott a jelenések hitelességéről. Nyugodtan ki kell várnunk a végleges állásfoglalást. Bizonyára nem ez az első eset, hogy az Egyház lassan hoz döntést. Ez most leginkább azért van így, mert a međugorjei Mária-jelenések formája jelentősen különbözik a jól ismert, korábbi jelenésekétől.

Végső soron ez a kérdés semmit sem változtat az Egyház Mária-tiszteletről szóló tanításán. Ha Međugorjéban kialakult a Mária-tisztelet, ha ilyen hatalmas tömegek érkeznek oda, akkor ez egy olyan hely, ahol a Mária-kultusz erősödni fog. Isten Anyját bárhol lehet tisztelni, különösképpen azokon a helyeken, ahol ez a tisztelet ilyen termékeny, ahogyan ezt a sok tanúságtétel is mutatja.

A szentatya tudatában van ennek, ezért nemcsak a lelkipásztori helyzetet szeretné megvizsgálni Međugorjéban, hanem – amennyiben szükséges – szeretné megtalálni a módját annak, hogy javuljon a zarándokokról való lelkipásztori gondoskodás ezen a Szűz Máriának szentelt helyen.

Engedje meg, hogy megragadjam az alkalmat, és olvasóink nevében mielőbbi teljes felépülést kívánjak Önnek.

– Azt szeretném kérni az Aleteia olvasóitól, hogy imádkozzanak a međugorjei   munkám sikeréért. Az Egyházért vállalom ezt a szentatya által rám bízott küldetést, s azt kívánom, mihamarabb kerüljünk a lehető legközelebb az objektív igazsághoz, és ez a misszió pozitív, konkrét eredményeket hozzon.

Az Egyház megbízottja vagyok, de az Egyháznak imádkoznia kell értem, ahogyan egykor Szent Péterért és Szent Pálért imádkozott. Az Egyházban végzett munkánk, látható és láthatatlan tevékenységünk mozgatóereje mindenekfelett az imádság.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .