Henri Boulad SJ magyar állampolgár

Fotó: Urbán Máté/Párbeszéd Háza

 

Henri Boulad maga kérte, hogy felvehesse a magyar állampolgárságot, mert egyetért a magyar kormány keresztényeket és keresztény értékeket védő törekvéseivel.
Az ünnepélyes eskütételen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, Ma­gyar­­ország immár ezer esztendeje keresztény ország, és az új magyar alkotmány a kereszténység értékeire helyezi a hangsúlyt. Kiemelte: Magyarország, mint ahogyan az egyetemes kereszténység is, keletről kapta a hitet és az evangéliumot, s tudja, mi a kötelessége a keleti keresztények iránt most, amikor nehéz helyzetben vannak.
Semjén Zsolt szerint egy olyan világhírű teológus professzor tette le a magyar állampolgársági esküt, akit nagy tekintélyként tartanak számon.
Nagy megtiszteltetés Magyarországnak és a kormánynak, hogy az állampolgárság kötelékében és Szent István örökségében egyek lehetünk – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.
Henri Boulad Alexandriában született 1931-ben. Szíriai családból származik, édesapja szír, édesanyja olasz származású. A család francia anyanyelvű katolikus. A jezsuita rendbe 1950-ben lépett be, majd 1963-ban szentelték pappá Bejrútban.
Három doktorátust szerzett és – Egyiptomba visszatérve – az ifjúság nevelése és a szociális munka területén dolgozott, valamint lelkigyakorlatok vezetője lett. Kalkuttai Szent Teréz anyával egyetértésben szervezte meg az egyiptomi Caritast. Menekülttáborokat hozott létre, küzdött a szudáni népirtás megfékezéséért, a rabszolgák kiváltásáért. Az önfeláldozásnak szentelt életéért megkapta a francia érdemrend tisztikeresztjét.
Évente előadókörutakat tartott Európában, beszédeit a rádiók is közvetítették. 2004-ben lett a jezsuiták kairói kollégiumának vezetője.  Jelenleg március 24-ig tartózkodik Magyarországon, és ezalatt több lelkigyakorlatot is vezet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .