Megerősít az „Amoris laetitia”

Fotó: Szirmai Béla

 

Kezdettől fogva Bíró László családreferens püspök volt a kezdeményezője és lelki­ve­ze­tője a Házas Hétvége mozgalom házaspároknak tartott lelkigyakorlatainak. A korábbi négy hétvége során II. János Pál és XVI. Benedek írásai jelentették a vezérfonalat. A mostani lelkigyakorlaton a téma Ferenc pápa 2016-ban megjelent Amoris laetitia kezdetű, nagy visszhangot kiváltó apostoli buzdítása volt.
A Házas Hétvége lelkiségének és gyakorlatának megfelelően az egyes alkalmakon példáikkal és tanúságtételeikkel házaspárok is segítik a résztvevők lelki elmélyülését. A mozgalomban teamnek nevezik a pap és a házaspár, illetve házaspárok e közösségét.
A mostani lelkigyakorlat alkalmával Bíró László püspök Thorday Attilát – a Házas Hétvége nemzeti teamjének pap tagját (képünkön jobbról a harmadik) – kérte fel a vezetésre. A korábbi segítő házaspárokat, Lábady Tamást és Évit, illetve Papp Miklóst és Ágit is új párok váltották fel. Erre nemcsak a generációváltás miatt volt szükség, hanem azért is, mert Lábady Tamás tavaly a mennyei hazába költözött. Lábady Tamásné Évi segítette az új team munkáját.
Thorday Attila, Kotschy András és Ancsa, Mervay Miklós és Eszter, valamint Mihálffy Imre és Andrea a lelkigyakorlaton huszonnégy házaspárt vezetett be az apostoli buzdítás részleteibe. Ahogyan a pápai iratban, úgy a hétvégén is kiemelt szerepet kapott Szent Pál szeretethimnusza, az arról való elmélkedés. A vezető házaspároknak a tanításhoz kapcsolódó személyes példái a házastársi szeretet mibenlétéről, a házasságban érlelődő szeretetről, a nagyobb családban megélt szeretetről, a gyereknevelésről és a kapcsolatok jel szerepéről szóltak. A résztvevők ezután párban és kiscsoportban dolgozták fel a hallottakat, felidézve és megosztva egymással saját tapasztalataikat.
A szombati programot elmélkedésekkel és taizéi énekekkel kísért szentségimádás és bűnbánati liturgia zárta. Az irgalmasság vasárnapja vigíliáján a résztvevők az Eucharisztia előtt végiggondolhatták, hogy az irgalmasság cselekedetei közül melyeket gyakorolják, illetve melyeket mulasztják el a házasságukban, a családjukban.
A vasárnapi szentmisét Bíró László püspök mutatta be. Mindenekelőtt a hitben kell megerősödnünk ahhoz, hogy a kapcsolatainkban, a házasságunkban meg tudjuk élni a szeretetet – hangsúlyozta homíliájában. Tamás apostol példáján keresztül pedig arról beszélt, milyen meghatározó szerepe van a hitünkben Krisztus sebeinek és a saját sebzettségünknek is.

Forrás: Szabados János és Márta/ Házas Hétvége

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .