Megérinthetjük a lépcsőfokokat, amelyeken Jézus járt

Háromszáz év után most először teszik szabaddá a márvány lépcsőfokokat, amelyeken a hagyomány szerint maga Jézus is járt, Poncius Pilátus színe elé járulva. A Catholic News Service (CNS) amerikai katolikus hírügynökség közlése szerint a zarándokok most április 11-től legalább negyven napig a faburkolat nélkül láthatják a Szent Lépcsőt, és megérinthetik kőlapjait.
Az eredeti alapanyag – a márvány – védelme érdekében 1723-ban diófa pallókkal borították be a lépcsőt, amelynek felújítása a Vatikáni Múzeum irányításával immár húsz éve tart. A munkálatok során restaurálják a lépcső két oldala mentén látható, bibliai jeleneteket ábrázoló freskókat, amelyek 1589-ben, V. Piusz pápa megbízásából készültek. A helyreállítás zárásaként a márvány lépcsőfokok faborítását is megújítják.
A diófa pallókra azért van szükség, hogy a márványlapokat megkíméljék a kopástól és az ereklyegyűjtők pusztításától. A lépcsőfokok ugyanis az elmúlt évszázadok során sok helyütt erősen megkoptak, itt-ott lyukak keletkeztek rajtuk.
Francesco Guerra atya, a Scala Santa pápai kegyhely rektora úgy fogalmazott: a hívek számára rendkívüli lehetőséget jelent, hogy átmenetileg eltávolítják a lépcső faburkolatát. „Így megérinthetjük a lépcsőfokokat, amelyeken Jézus járt, és láthatjuk sok ember tanúságtételét” – mondta a CNS-nek adott nyilatkozatában.
A zarándokok térdelve haladnak fölfelé a Szent Lépcsőn, átérezve Krisztus szenvedését. A márványlapokat, amelyekre Jézus egykor a vérét hullatta, a legenda szerint 326-ban Szent Ilona szállíttatta a jeruzsálemi Antonia-várból Rómába. Az Örök Városban régen a Lateráni palota bejáratához vezetett a lépcsősor, ma a kegyhely Sancta Sanctorum-kápolnájába lehet bejutni rajta keresztül. Egyes ünnepnapokon az Egyház teljes búcsút engedélyez azoknak, akik minden lépcsőfokon elimádkoznak egy-egy Miatyánkot.
A Rómában található eredeti Szent Lépcsőnek sok más templomban – Németországban például bajor területen, illetve Bonnban – is vannak másolatai, amelyek Jézus szenvedéseire emlékeztetik a híveket. A történelmi Magyarország területén is több szimbolikus másolata készült, többek között Fertőszéplakon, Kassán, Kismartonban, Selmecbányán. Az egyetlen teljes, huszonnyolc lépcsőfokos másolat a felvidéki Eperjesen található.

Forrás és fotó: Katholisch.de
Fordította: Gátas Judit

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .