Közzétették Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos programját

Fotó: Vatican News

 

Ferenc pápa gépe május 31-én, pénteken reggel 8 óra 10 perckor indul a római Fiumicino reptérről, és déli fél 12-kor érkezik az otopeni-i nemzetközi repülőtérre. A Szentatya hivatalos fogadásán részt vesz az államelnök, az apostoli nuncius és a romániai püspöki konferencia tagjai. A repülőtérről a Cotroceni (elnöki) palotába mennek, 13 órára. A román állami méltóságokkal (az államelnök és felesége, illetve a miniszterelnök) való találkozás után a Szentatya az elnöki palota Egyesülés termében beszédet tart a világi és az egyházi méltóságok, a diplomáciai testület és a civil szervezetek képviselői (mintegy háromszáz ember) előtt.
15.45-kor magánfogadás keretében találkozik Daniel ortodox pátriárkával, majd a Román Ortodox Egyház szinódusának képviselőivel, a patriarkátus székhelyén. A Szentatya ezután az új ortodox katedrálisba megy, ahol ismét a pátriárka fogadja; üdvözlik egymást, és együtt elimádkozzák a Miatyánkot.
Ezután a Szent József római katolikus katedrálisban szentmisét mutat be, itt találkozik a bukaresti római katolikus érsekség híveivel és elöljáróival. A pápa szentbeszédet mond.
Június 1-jén fél 10-kor Bákóba indul. 10 óra 10 perckor száll fel a helikoptere Csíkszereda irányába, ahol a stadionban landol. A Szentatyát innen átszállítják a csíksomlyói kegyhelyre, ahol felmegy a szentmise színhelyére. Ferenc pápa szentbeszédet mond.
Csíkszeredából helikopteren indul Jászvásárra (Iași). Itt a reptérről a római katolikus székesegyházba megy. A helyi kultúrpalota előtti téren találkozik a fiatalokkal és a családokkal – itt is beszédet mond.
Jászvásárról Ferenc pápa 19 órakor tér vissza Bukarestbe. Másnap reggel 9 órakor az otopeni-i repülőtérről a nagyszebeni (Sibiu) nemzetközi repülőtérre érkezik. Innen helikopterrel Balázsfalvára (Blaj) indul, ahová 9 óra 40 perckor érkezik meg. Balázsfalván keleti rítusú szentmise lesz, ennek keretében a tervek szerint boldoggá avat hét görögkatolikus vértanú püspököt. A szentmise színhelye a helyi Szabadság mezeje (Câmpia Liber­tății). Ugyancsak itt mondja el a szent­mise után a Regina coeli imád­ságot. A szentmise után 13.20-tól ebéd következik, majd a ba­lázsfalvi roma közösség tagjaival találkozik a pápa.
A Szentatya és kísérete ezután autón a városi stadionba megy. Innen helikopteren a nagyszebeni repülőtérre szállítják, ahonnan visszaindul Rómába, és a tervek szerint 17.30 órakor érkezik meg.
(A csíksomlyói pápalátogatásra regisztrálni továbbra is a pontifex.ro honlapon lehet.)

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont/Romkat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .