Megáldották a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus székházát

Fotó: Lambert Attila

 

Az ünnepi szertartáson jelen volt Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára, aki egyben az épület lakója is. Az eseményen részt vettek a titkárság munkatársai, valamint Joseph-Marie Ndi-Okalla kameruni püspök, aki Erdő Péter bíboros vendégeként tartózkodik hazánkban. A Vörösmarty utca 40. szám alatt levő székházban nemcsak a NEK titkárságának hétköznapi munkája zajlik, hanem kisebb létszámú képzéseket is tartanak majd az úgy nevezett missziós küldötteknek. Ők azok a világi önkéntesek, akik a plébániákon, illetve az egyházmegyékben segítenek elmélyíteni a lelkiségi közösségekben az Oltáriszentség tiszteletét, és igyekeznek minél többeket bevonni a világkongresszus szervezésébe.
Megalakulása óta a titkárság Budapest I. kerületében, az Úri utcában található egyházmegyei központban működött, de a tanácskozások és a továbbképzések növekvő térigénye miatt ott hamarosan nem férne el, ezért volt szükség egy önálló központ létrehozására. Az egykori Oltáriszentség-plébánia megújult kápolnája, amely az új székház földszintjén található, a szentségimádás és az eucharisztikus kongresszusra való lelki felkészülés helye lehet – mondta el Erdő Péter a szertartást követően.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az Oltáriszentség ünnepén, Úrnapján, június 18-án tette közzé azt a körlevelet, amelyben meghirdette az eucharisztikus kongresszust. Ezt követően indult meg a szervezés lényegi része – számolt be az eseményekről a bíboros. Azóta megkezdődött a közös imádság is a kongresszusért: közel egymillió olyan szentképet osztottak már szét, amelynek a hátulján a NEK hivatalos imádsága olvasható. Hogy a környező országok hívei is bekapcsolódhassanak az imába, hét másik nyelven is készültek szentképek. Pasztorális terv is született, amelynek egy-egy ötletét – tetszőleges módon – bármelyik plébánia beépítheti az életébe, s így megkezdődhet a célzott lelki készület a világeseményre.
A lelkipásztori visszajelzések alapján a szentségimádás nagyon sok embert megérint, és akár a csendes, akár az énekelt változata nagyon vonzó manapság – mutatott rá Erdő Péter. Az Eucharisztia üzenete, mint a forrás vize, nem áll meg a küszöbnél, kiárad a világra. Fontos, hogy minden nyelven tudjunk beszélni, a segítő szeretet nyelvén is. A tevékeny szeretet révén el kell érnünk a tőlünk legtávolabb levőket is – tette hozzá.
„Az utóbbi időben nagy karitatív akciók kísérik a kongresszusokat. 2016-ban a Fülöp-szigeteken például azt tapasztaltuk, hogy rengeteg hajléktalan gyermeket láttak el meleg élelemmel. Szerencsére Budapesten nincs annyi hajléktalan gyerek, mint ott, de utcán élő felnőttek vannak, és olyanok is, akik különböző okokból rászorulnak a meleg ételre vagy más segítségre” – mondta a bíboros.
A főpásztor követendő példának tartja azt a fél napos programot is, amelyet Cebu Cityben kifejezetten a siketnémáknak és a nagyothallóknak szenteltek. A magyarországi szervezők is szeretnék megszólítani fogyatékkal élő embertársainkat. Erdő Péter különösen fontosnak tartja, hogy az időseket is elérjék a kongresszus szervezői. „Magyarország, ahogyan Európa többi országa is, idős társadalom. Nagyon sokan vannak, akik azért nem vehetnek majd részt a kongresszus rendezvényein, mert korukból adódóan nem tudnak eljönni. Az időseket már a találkozó előtti időkben is fontos volna látogatni, és az idősotthonokban is lehet különböző programokat tartani.”
A 2020. szeptember 13. és 20. közötti hét programja is kialakulni látszik – mondta el kérdésünkre Erdő Péter. Minden eucharisztikus kongresszus egy közös szentmisével kezdődik, amely lehetőséget ad tömeges elsőáldozás megszervezésére is. A szervezők egyik reménye, hogy más keresztény közösségekkel együtt­ az ezt megelőző délutánon egy hatalmas gos­pel­koncertre is sor kerülhet. A hét programjainak lesz egy állandó délelőtti része, ami délutánonként fakultatív lehetőségekkel egészül majd ki. „Nagyon nagy hitéleti, vallási és kulturális kínálatot kell felvonultatni, lehetőleg a város szívében. Hiszen az emberek nem csupán az eucharisztikus kongresszusra jönnek, hanem Budapestre, és sokan lesznek közöttük olyanok, akik még nem jártak Magyarországon, sőt akár Közép-Európában sem. Be kell mutatkoznunk nekik, de úgy, hogy a programlehetőségek illeszkedjenek a világkongresszus fő gondolatához” – hangsúlyozta a bíboros.
Az esztergom-budapesti érsek szerint mivel Budapest a zene városa, a legmagasabb szintű zenei eseményekre is sor kerülhet, még ha nem is csak kifejezetten a kongresszus ideje alatt. Az Operaházzal már meg is született egy olyan együttműködési megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy rendkívül értékes, részben keresztény műveket mutassanak be. Nemcsak teológiai, hanem tudományos kongresszusokat is szerveznek majd a kongresszus előkészületeként, és természetesen a világkongresszus PR és marketingstratégiáján is dolgoznak már – tette hozzá a főpásztor.
A közeljövő történéseivel kapcsolatban Erdő Péter elmondta: novemberben kongresszust és hozzá kapcsolódó papi találkozót is szerveznek Esztergomban, amelynek várhatóan neves külföldi előadója is lesz. A kongresszus honlapja folyamatosan bővül különböző tartalmakkal, nemcsak magyar, de angol és más nyelveken is. A vízforrást ábrázoló logót – pályázat útján – már kiválasztották, de újabb pályázatokat írtak ki a kongresszus himnuszára, valamint más egyházi zenék, akár mise komponálására is. Ezekre még lehet jelentkezni. A tervek szerint még a kongresszus előtt szeretnék megjelentetni a Hozsanna egyházi énekeskönyv megújított kiadását, hogy a legfontosabb énekeket, miséket még a világesemény előtt be tudják gyakorolni a magyar közösségek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .