Megáldották a szerencsi katolikus iskola kápolnáját

Az érsek május utolsó szombatján a szerencsi Munkás Szent József-templomban mutatott be ünnepi szentmisét. „Szavainkkal és tetteinkkel is vállalnunk kell, hogy Isten gyermekei vagyunk, hozzá tartozunk. Ez az egyetlen, ami megvédhet minket a mai világ valamennyi kihívásával szemben” – hangsúlyozta prédikációjában a főpásztor. A szertartás során az érsek kiszolgáltatta a bérmálás szentségét.
Az ünnepség ezt követően a hat éve egyházmegyei fenntartásban működő Bolyai János Katolikus Általános Iskolában folytatódott, ahol Kalkuttai Szent Teréz tiszteletére egy héten át tartó programsorozatot szerveztek a négyszáznegyven diáknak.
Gaszperné Tilman Edina, az iskola igazgatója elmondta: a tanév elején választottak védőszentet, s igyekeztek úgy alakítani az iskolaévet, hogy a fiatalok megismerhessék a szent életpéldáját. Egy katolikus iskolának feladata, hogy megmutassa a gyerekeknek: jó Isten közelében lenni.
A lelki nevelés mellett az oktatás terén is jelentős előrelépés történt az elmúlt tanév során: az Egri Főegyházmegye 8,5 millió forintos támogatásával délutáni foglalkozások keretében bevezették az iskolában a Lego-robotika oktatását.
A vetélkedőkben, kulturális programokban, sporteseményekben gazdag Bolyai-napok az iskolában kialakított Kalkuttai Szent Teréz-kápolna megáldásával zárultak. A kápolna berendezési tárgyai és képei az intézmény dolgozóinak és diákjainak munkái nyomán készültek el.
Matuscsák Sándorné művésztanár úgy fogalmazott: nagyon örült, hogy a diákok részt vehettek a templombelső díszítésében, hiszen a szeretet, a béke és a jóság kifejezése a nevelés szempontjából is fontos. A keresztút stációi Tőkés Liliána 8. osztályos tanuló munkáját dicsérik, aki elmondta: osztályfőnöke segítségével, a plébános felkérésére alkotta képeit, s készítésük közben maga is átélhette Jézus életpéldáját.
A rendezvényen az intézmény igazgatója átadta az idén alapított Kalkuttai Szent Teréz-díjat, amelyet azok kaphatnak meg, akik kiemelkedő munkájukkal elősegítik az iskola fejlődését. Idén a Szent Geneziusz Gyermekei színjátszó csoport részesült az elismerésben. Az ünnepség végén Ternyák Csaba érsek megáldotta a kápolnát.

Forrás és fotó:Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .