Megáldották a győri Szent Kamillus-templom mellékoltárait

Fotó: Ács Tamás

 

A főpásztorral Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök és Berkes Gyula plébános koncelebrált. Az ünnepen részt vett Borkai Zsolt győri polgármester, valamint Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője.
Egy ilyen ünnep sokféle gondolatot ébreszthet bennünk – kezdte szentbeszédét Veres András. – Elsősorban azt érdemes átgondolnunk, hogy mit is jelent számunkra a templom. Kell egy olyan hely, ahol másképpen érezzük magunkat, mint a társadalom egyéb színterein. A templomokra nem az Istennek, hanem az embernek van szüksége. A kereszténység születésekor először otthonaikban találkoztak a hívek, majd a gyarapodó létszám miatt egyre inkább kinőtték a lakóházakat. A templomok építéséhez bizonyosan az a szándék vezette az építészeket, hogy legyen egy hely, ahol a közösség összegyűlhet, együtt imádkozhat, és közösen ünnepelheti az Eucharisztiát, a szentmisét.
Szent István királyunk is okkal kérte, hogy minden tíz falunak épüljön egy temploma, ahol összegyűlhetnek az emberek a szentmise megünneplésére. Egészen más annak a településnek a hangulata, a lelkülete, ahol van templom, imádkozó közösség, ahol rendszeresen egybegyűlnek az emberek, hogy Isten igéjét hallgassák, részesüljenek szentségeiben, és úgy térjenek vissza a mindennapi életbe – mutatott rá a szónok. Veres András Szent II. János Pál pápa szavait idézve arról is beszélt, hogy az Egyház legfontosabb imádsága a szentmise.
Az üdvösség közvetítőjévé válik az a hely, ahol az Eucharisztiát ünneplik. A templomban Krisztussal találkozva értelmezni tudjuk az életünk eseményeit. Hozzunk meg minden áldozatot azért, hogy legalább vasárnaponként részt vehessünk a szentmisén, de ha lehetséges, akkor gyakrabban is – biztatta hallgatóságát a főpásztor.
A felújított oltárok megáldása alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk, milyen a kötődésünk a templomhoz, az Egyházhoz. Őseink igyekeztek különösen széppé tenni a templomot, hiszen ez az Úr imádásának a helye, s Istennek mindig a legszebbet, a legtökéletesebbet akarták nyújtani. Nem véletlen, hogy a művészet kiindulópontja és ihletője is a templom: minden művész azokban a művekben alkot igazán maradandót, amelyeket Istennel és a szakralitással kapcsolatban hoz létre – fogalmazott a püspök.
Adja Isten, hogy mindig legyenek, akik érzik a megújítás felelősségét, és tudatában vannak annak, hogy amit Isten házának szépítésére ajánlanak fel, az a legjobb befektetés. Addig él a nemzet, amíg épülnek és megújulnak a templomaink – zárta szentbeszédét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.
Berkes Gyula, a Szent Kamillus-templom plébánosa köszönetet mondott Springer Ferenc restaurátornak és munkatársainak, továbbá mindazoknak, akik hozzájárultak a mellékoltárok megújulásához.

Bátayné Somogyvári Zita

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .