Megalakult a pasztorális tanács

Az első másfél nap lelki programjának megtartására Varga László kaposvári püspököt (alsó képünkön) kérték fel, aki beszédeiben tanúságot tett arról, hogyan működött és működik az életében a Szentlélek, olykor igen radikálisan. Elmesélte azt is, miként tért meg igazán, már papként, s hogyan találta meg élete forrását a napi csendes szentségimádásban több mint tíz évvel ezelőtt.
Másnap, szombaton délben Varga László, Majnek Antal munkácsi megyéspüspök és Hajas Ámosz ferences atya közösen mutattak be szentmisét. Délután Majnek Antal vezetésével folytatódott a program: a püspök tájékoztatta a jelenlévőket a feladataikról, és lelki útravalót is adott nekik. A legfőbb célkitűzés az evangelizáció, minden tevékenységüket ennek szolgálatába kell állítaniuk – hangsúlyozta a főpásztor.
Popovicsné Palojtay Márta, a Család és Élet civil szervezet egyik vezetője tájékoztatást adott a pasztorális tanács működéséről. Az ezt követő fórumbeszélgetések során a résztvevők beszámoltak egyházközségük működéséről, és ötleteket, lelkesedést meríthettek egymás szavaiból. A munkácsi egyházmegye területén szolgáló munkatársak felhatalmazást kaptak arra, hogy segítsenek papjuknak, programokat kezdeményezzenek és közösségeket hozzanak létre – mindezt természetesen lelkipásztoruk jóváhagyásával és mások bevonásával. A tagok mintegy összekötőként működnek majd az egyházközségekben; a hozzájuk eljuttatott közérdekű információkat megosztják mindazokkal, akik szeretnének bekapcsolódni az egyházközségek életének szervezésébe.
Mint az számos alkalommal elhangzott: a tanács tagjainak tevékenységében az első és legfontosabb, hogy intenzíven éljék meg lelki életüket, s imáikban hordozzák a tanács működését és mindazt, amit tenni szándékoznak, mert enélkül nem tudnak eredményt elérni. Aki nem imádkozik, és nincs benső kapcsolatban Istennel, az másokat sem fog tudni hozzá vezetni, s ha munkájában nem tőle kéri az erőt, akkor a nehéz­ségek felemésztik. Szombat este ezért is tartottak szentségimádást a lelkigyakorlat résztvevői, hogy eszükbe és szívükbe véssék: ez minden tevékenységük alapja.
A lelkigyakorlat szervezői a Szentlélek segítségét tapasztalták meg két dologban: szerették volna, ha Varga László püspök lelki bevezetőjével kezdődhetne a lelkigyakorlat, ám tudták, hogy az esemény előtt két hónappal meghívni őt lehetetlen vállalkozás. Szinte az utolsó pillanatban derült ki, hogy a kaposvári megyéspüspök egy két évvel ezelőtti meghívásnak eleget téve éppen a lelkigyakorlat hétvégéjén érkezik Kárpátaljára, és a két tervezett helyi programja közül az egyik meghiúsult. „Isten már két évvel ezelőtt tudta, hogy Beregszászban lesz szükség Laci atyára” – mondta örömmel az egyik szervező. A jelenlévők számára megerősítés volt az is, hogy az eseményen többször elhangzott: a pasztorális tanács feladata Jézus hetvenkét tanítványának küldetésére hasonlít. Amikor a végén összeszámolták a regisztrációkat, kiderült, hogy pontosan het­ven­ketten vettek részt ezen a hétvégén.
Majnek Antal püspök Molnár János beregszászi esperes-plébánost a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyei Pasztorális Tanács magyar nyelvű szekciójának vezetőjévé, Popovicsné Palojtay Mártát pedig az egyházmegyei pasztorális iroda vezetőjévé nevezte ki.

Forrás és fotó: Munkácsi Egyházmegye Sajtóirodája

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .