Még életben vannak az elrabolt aleppói püspökök

Daniel Kourie püspök április 22-én Bejrútban, a Szűzanya moussaitbehi megjelenésének 47. évfordulója alkalmából bemutatott ünnepi liturgián beszélt az elrabolt püspökökről.
A szír ortodox egyház minden évben a húsvét utáni vasárnapon emlékezik meg a bejrúti városnegyedben történt Mária-jelenésekről. Az idén ez egybeesett a két aleppói püspök elrablásának negyedik évfordulójával.
Gregoriosz Johanna Ibrahimról és Bulosz Jazigiről azóta sem tudni semmi biztosat; a róluk készült fényképeket kihelyezték a székesegyházban, és körbehordozták a jelenések évfordulójáról megemlékező fáklyás körmeneten.
A kettős évforduló alkalmából rendezett megemlékezésen Daniel Kourie püspök, az elrabolt főpásztorok ügyével foglalkozó bizottság elnöke igyekezett biztatni a híveket. Elmondta, tudomása szerint a két püspök életben van: „Akik máshogy gondolják, azok bizonyítékkal támasszák alá állításukat” – fogalmazott.
A bizottság Libanonban és Szíriában minden lehetséges szervnél közbenjárt az elrabolt főpásztorok érdekében; mindent megtettek azért, hogy a két aleppói püspök nyomára akadjanak.
Daniel Kourie felszólította a libanoni hatóságokat, hogy tekintsék az esetet nemzeti ügynek, hiszen vallásközi vonatkozásai különleges jelentőséget adnak neki. Elítélte a „vallási és etnikai alapú tisztogatást Szíriában, Irakban és Egyiptomban”, illetve azokat az államokat is, amelyek mindezt emberi erőforrással, fegyverekkel és pénzzel támogatják.
Szűz Mária moussaitbehi jelenései az 1968-as zeitouni eseményeket idézik, amikor Kairó egyik külvárosában, a Fényességes Szent Szűz nemzeti szentély felett, a főkupola magasságában többen látták a Szűzanyát. 1970-ben a Bejrúthoz tartozó Moussaitbehben, a Szent Péter és Pál-székesegyház kupolája fölött jelent meg. Moussaitbeh Bejrút egy vegyes lakosságú városrésze, jelentős szír közösséggel. A szír ortodox egyház a jelenések hitelességét dekrétumban ismerte el. A többi libanoni keleti ortodox egyháztól azonban nem kapták meg az őket megillető tiszteletet, holott a Mária-jelenéseket olyan jelnek lehetett volna tekinteni, amely nyitottságra és egységre hívott az iszlamista fenyegetettség kezdetén.

Forrás: Pravmir.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .