Mary’s Meals – az iskolás gyerekekért

A boszniai háborúról szóló képsorokat látva Magnus és testvére adományszervezésbe kezdett. Hamarosan étel-, ruha-, gyógyszer- és pénzadományok tömege érkezett otthonukba. A fivérek kivettek egy hét szabadságot, vásároltak egy használt Land Rovert, és csatlakoztak egy segélykonvojhoz. Az adományokat Međugorjéba szállították, majd hazatértek, azt gondolva: itt véget ért a küldetésük.
Ám az adományok továbbra is hatalmas mennyiségben érkeztek, így végül Magnus egy év szabadságot kért a munkahelyén, és eladta kis házát, hogy ki tudja vinni Boszniába az újabb segélyszállítmányokat. Majd, mivel az adományok áradata nem akart szűnni, testvérével kénytelenek voltak létrehozni egy hivatalos segélyszervezetet. Így született meg a Scottish International Relief (SIR).
A SIR tevékenységi köre egyre bővült: otthonokat építettek árva gyerekeknek Romániában, mobil klinikákat működtettek Libériában, és számtalan egyéb projektben vettek részt.
2002-ben Magnus Malawiban megismert egy Emma nevű asszonyt, aki az AIDS-től végsőkig elgyengülve haldoklott az otthonában, körülötte hat gyermeke. Emma azt mondta, csak azért imádkozik, hogy a halála után valaki gondoskodjon a gyerekeiről. Magnus megkérdezte a legidősebb fiút, Edwardot, mit szeretne a legjobban. A gyermek így felelt: „Hogy elég ennivalónk legyen, és egy nap majd iskolába járhassak.”
Edward szavainak hatására alapították meg a Mary’s Meals jótékonysági szervezetet, amely létrejötte évében, 2002-ben kétszáz gyer­meknek biztosított napi egy tál ételt az iskolákban. 2010-re ez a szám négyszázezerre nőtt, 2016-ra pedig már egymillióra. 2012-re világossá vált, hogy a szervezet fő profilja a gyermekétkeztetés, ekkor változtatták meg a SIR nevét Mary’s Mealsre.
Az iskolai étkeztetési programban tizenkét ország vesz részt. Malawiban phalának nevezett, vitaminokkal dúsított kukoricakását osztanak szét a gyerekek között, akik nagyon hálásak, hisz korábban sokszor megtapasztalták, hogy az éhséggel küszködve nem tudnak teljesíteni az iskolában, képtelenek koncentrálni az órákon. A statisztikák szerint jelentősen – Malawiban huszonnégy százalékkal – nőtt az iskolalátogatás aránya azokban az intézményekben, amelyekben a Mary’s Meals magára vállalta az étkeztetés feladatát.
2013-ban Magnusszal tartott Libériába az ismert skót származású színész, Gerard Butler, a 300, az Utóirat: Szeretlek és számos más mozifilm főszereplője is, aki derűs hangulatú kampányfilmmel járult hozzá a katolikus segélyszervezet működéséhez.

Forrás és fotó: MarysMeals.org.uk

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .