Máriapócsról indul országjáró útjára az Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztje

 

 

A motívumkincsével a honfoglalás korát idéző, bronzborítású, több mint három méteres tölgyfa keresztet a 2007-es budapesti városmisszióra készítették. Tavaly, a magyar katolikus püspökök ad limina látogatása során a Vatikánban Ferenc pápa megáldotta a missziós keresztet, amely tavasszal országjáró és határon túli körútra indul.
Március 2-án Máriapócsra érkezik a Nyíregyházi Egyházmegyében, s az egyes állomásokon – Mátészalkán, Csengerben, Kisvárdán, Újfehértón, Nyíregyháza-Örökösföldön, Nyíregyháza-Jósavárosban, Nyíregyháza-Kertvárosban és a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban – két-három napig tartózkodik majd.
A feszület különlegessége, hogy a Szent Kereszt egy darabját és további tizennnyolc ereklyét is elhelyeztek benne, s ezzel a magyar szentek egyedülálló ereklyetartójává is vált.
A Nemzeti Eucharisztikus Bizottság nyíregyházi egyházmegyei felelőse, Verdes Miklós így ír a kereszt és az Eucharisztia összekapcsolódásáról:
„A kereszt érkezése kereszthódoló vasárnapra esik, így jelenléte a nagyböjt tartalmas eltöltéséhez is segítséget nyújthat. Egyszersmind elgondolkozhatunk az Eucharisztiához való viszonyunkon. »Kereszt által lett az egész világ öröme«, imádkozzuk a feltámadási reggeli zsolozsmában. A keresztáldozat elővételezéseként annak előestéjén adta »szent tanítványainak és apostolainak«, s adta nekünk testét és vérét lelki táplálékul, mely számunkra »valóban étel, és valóban ital«. Amikor szentáldozáshoz járulunk, igent mondunk a keresztre, Krisztusra, átéljük azt a békét jelentő valóságot, hogy ő velünk van mindennap, s megvalljuk hitünket, hogy e táplálék által örök életet ad nekünk. Közelítsünk hát bizalommal a kereszthez, ahogyan Mózes korában a rézkígyóra tekintettek hittel a zsidók, s éhezve-szomjazva keressük a találkozást az Eucharisztiában szüntelen közelítő, bennünket váró Krisztussal. »Az ajtónál állok és zörgetek«
– Nekem szól, engem hív Krisztus.”
Amint 2015-ben a máriapócsi kegykép körútja, ugyanúgy a missziós kereszt kéthetes tartózkodása is alkalom lehet a Nyíregyházi Egyházmegyében a zarándoklatra, a húsvéti gyónásra, a szertartásokon való részvételre – hívnak a szervezők.
További információk és a részletes programok a Nyíregyházi Egyházmegye honlapján és Facebook-oldalán találhatók.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye
Fotó: Gerner Attila, News.va

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .