Mária Rádió cigány nyelven is

Fotó: Bókay László

 

A budapesti Café Frei Nordic Light kávézóban tartott sajtótájékoztatón megjelent Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Mária Rádió védnöke is.
A rendezvényen a Kha­mo­ro Budapest Band zenélt a megjelenteknek. Számaik részben a cigányság ősi zenei világába vezették be a jelenlévőket, s a romákat és a nem romákat egyaránt érintő mindennapokról szóltak.
A főpásztor az induló rádióval kapcsolatban mondott köszöntőjét egy cigány gyerek történetének elmesélésével kezdte, aki a papjához lépve azt kérdezte: vajon mit vétett, hogy Isten cigánynak teremtette őt és a családját? Székely János püspök szerint a válasz, amit a pap erre a kérdésre adott, kiváló összegzése a Romano Maria Radio küldetésének, hiszen mindenki, de különösen a cigányok számára megfogalmazza azt, hogy a cigányság nem átok, hanem áldás: mindegy, kinek milyen színű a bőre, mi az anyanyelve – mindannyian Isten teremtményei vagyunk.
Székely János beszélt a cigányok felemelkedéséről is, amelynek három pillére az oktatás, a munkahelyteremtés és a szív. A Mária Rádió ez utóbbit szeretné megcélozni. Ha valakinek a szívébe beköltözik az Isten iránti szeretet, akkor megtelik energiával, örömmel, és távlatok nyílnak előtte. A püspök felidézte a korábbi szociális és családügyi miniszter, Harrach Péter egy mondását: A magyarságnak két nagy sorskérdése van. Az egyik a demográfia, hiszen fogy a nemzetünk, a másik a cigány testvéreinkkel való kapcsolatunk. Egymás tiszteletben tartása nélkül nem képzelhető el a békés jövő. Ezt segítheti az elsősorban cigányoknak, de nem csak nekik szánt Romano Maria Radio. A cigányság legfőbb esélye Krisztus. Ha mindenki befogadja őt, akkor lesz élhető közös jövőnk. Köszöntője végén Székely János püspök reményének adott hangot, hogy a Mária Rádión keresztül minél több cigány és nem cigány emberhez eljuthat Krisztus.
Szabó Tamás, a rádió elnöke Isten igéjének terjesztését nevezte meg a legfőbb célként. Mint mondta, ha az életbe visszaköltözik a keresztény gondolkodás, akkor jobb lesz a világ, és boldogabban élhetünk benne. Megemlítette azt is, hogy a cigányok és a nem cigányok között ma még óriási a szakadék. A kereszténység feladata, hogy másokért cselekedjen. A Mária Rádió segítséget nyújthat a cigányságnak, ezért határozták el mintegy másfél évvel ezelőtt, hogy médiaműhelyt indítanak, amely nem csupán rádió lesz, hanem a tanulásra lehetőséget teremtő műhely is, ahol a cigány kisebbség érdeklődő tagjai elsajátíthatják a média használatát. Olyan új tartalmak is születhetnek, amelyek az interneten keresztül eljutnak majd a szélesebb közönséghez is. Ez csökkentheti a cigánysággal kapcsolatos előítéleteket, megjelenítve a médiában kincseiket, valódi értékeiket. Szabó Tamás reményének adott hangot, hogy kezdeményezésük gyümölcse egy olyan média-tudásközpont lesz, amely a weboldalukon, illetve a Romano Maria Radio Facebook-oldalán keresztül közelebb viszi a cigányságot Jézushoz, valamint elfogadottabbá teszi a kisebbséget a nem cigány emberek körében. Szabó Tamás a közeli tervek sorában megemlítette azt is, hogy a cigány zenei hagyományok felhasználásával szeretnék feldolgozni a keresztény felekezetek népénekeit.
A csíkszeredai születésű Karácson Tibor atya, aki maga is cigány származású, köszöntőjében elmondta, tizenöt esztendeje szolgál papként, és négy éve az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója. Hangsúlyozta, hogy mint minden Mária Rádió, úgy a főként a cigány embereknek szóló most induló adó is a Szűzanya ajándéka, égi kegyelem. Megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a Romano Maria Radióban elhangzó napi szentmiséket Erdélyből, a nagyváradi stúdióból sugározzák majd, s szólt arról is, hogy a mindennapi katekézist, a szentírás-magyarázatokat ő fogja mondani. Végül kiemelte: reméli, hogy munkája a megtérést szolgálja majd a cigányság körében.
A sajtótájékoztató Oláh Anna tanúságtételével folytatódott, aki így kezdte bemutatkozását: „Isten gyermeke, egy gyermek édesanyja, két kisfiú nagymamája, cigány szívű és magyar lelkű vagyok.” Beszélt a tápióbicskei cigánysoron eltöltött éveiről, az ott megélt összefogásról, arról, hogy már tizennégy évesen dolgozni kezdett, mert kellett a pénz a családjának. Később leérettségizett, majd diplomát is szerzett. Oláh Anna hangsúlyozta, hogy munkájával, életével, sorsával példát kíván mutatni a romáknak és a nem romáknak egyaránt. Élete – tette hozzá – bizonyíték arra, hogy minden nehézség ellenére is talpon maradhat az ember, és lehet tisztességesen élni, nem kell feltétlenül az ördöggel cimborálni.
A megtéréséről is beszélt. Nem ismerte Jézust, fogalma sem volt arról, hogy mit jelent vele élni. Ami történt, az kegyelem – mondta. Három évvel ezelőtt elutazhatott Rómába, a cigányok zarándoklatára, ahol hallotta beszélni Ferenc pápát, aki nagyon szépeket mondott a cigányokról.
A Szentatya kitért a tanulás és a hitbéli növekedés fontosságára, illetve a szülők kötelezettségeire is. – A pápa szavai nagyon mély hatást tettek rám – mondta Oláh Anna, majd így folytatta: – Úgy éreztem, döntenem kell a világ és Jézus között. Jézust választottam, s ezzel hazataláltam az Egyházba.
Az induló online rádió célja, küldetése éppen ez – segíthet megtalálni a közös hangot Istennel és egymással. Ezért a mottója: Pe jekh shib, vagyis: Egy nyelven.
A rádió november 24-én este 6 órakor kezdte meg működését. Azóta hallgatható a www.romanomariaradio.hu címen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .