Győzni, de nem mindenáron

„Győzni, de nem mindenáron” – negyedszázad alatt sok ezer diák és testnevelő vett részt azokon a versenyeken, amelyeket a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége szervezett. A rendszerváltás előtt működő nyolc katolikus középiskola közös kezdeményezéseként indult szerveződés 1993-ban öltött hivatalos formát, amikor huszonhat egyházi fenntartású oktatási intézmény igazgatója aláírta az alapító dokumentumot. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részéről Seregély István elnök, egri érsek hagyta jóvá az alapszabályt. Levelében így fogalmazott: „Kísérje a Sportszövetség munkáját Isten áldása, hogy az ősi mens sana in corpore sano elv jegyében sok, testileg és lelkileg egészséges fiatalt nevelhessen egyházunknak és hazánknak!”
Az évfordulót közgyűléssel ünnepelte meg a szövetség. Ennek keretében adták át az alapítói életműdíjat, amelyet Magó Gábor tanár, korábbi főtitkár, elnök kapott. Beszédében felidézte az alapítás körülményeit és húszesztendős vezetői szolgálatának fontosabb eseményeit. Ugyancsak elismerésben részesült Perendy László piarista professzor, aki KIDS-elnökként, valamint tizenkét éven át a Katolikus Iskolák Nemzetközi Sportszövetségének (FISEC) pasztorális elnökeként mozdította elő a katolikus diáksport ügyét. Díjat vehetett át Nyeste Pál piarista, korábbi KIDS-elnök, valamint számos testnevelő, pedagógus, iskolaigazgató, aki az elmúlt évek során munkájával, áldozatvállalásával segítette az egyházi iskolákba járó diákok sportolását. A jubileumi közgyűlésen fellépett a Jókai néptáncegyüttes – tagjai közül többen korábban részt vettek a szövetség versenyein –, valamint a KIDS tagjai közé tartozó gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola több fiatal táncosa.
Az ünnepség előtt került sor a szövetség elnökválasztására. A tagiskolák képviselői újabb négy évre egyhangúlag bizalmat szavaztak Török Csaba eddigi elnöknek. A régi-új vezető beszédében köszönetet mondott a KIDS szakmai stábjának, különösen Bereczky Judit főtitkárnak és Magó Kinga szakmai alelnöknek, akik áldozatos szolgálatuk révén lehetővé teszik, hogy a tizennégy kupaverseny keretében évről évre több mint kétezer katolikus diák vegyen részt azokon az alkalmakon, amelyek a sportolás közös élményén felül az együttlét és a közösség örömével is megajándékozzák a fiatalokat.

Forrás és fotó: Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .