Márciustól új pápa vezetheti az egyházat

 

XVI. Benedek február 28-án este nyolc óráig látja el egyházfői feladatait. Utána Szent Péter trónja megüresedik – mondta Federico Lombardi, s hozzátette, nem tudja, miért éppen ezt az időpontot választotta a szentatya. Joseph Ratzinger ezt követően a Róma közelében lévő Castel Gandolfó-i rezidenciára költözik át. Később a pápai állam területén fog élni, egy klauzúrás szerzetesnői közösség kolostorában.

A szóvivő szerint a Vatikán szándéka az, hogy a bíborosok minél előbb megválasszák az új pápát. A konklávét tizenöt-húsz nappal XVI. Benedek lemondása után hívhatnák össze. „Márciustól, talán húsvéttól új pápa vezetheti az egyházat” – jelentette ki Lombardi, hangsúlyozva, hogy XVI. Benedek nem vesz részt utóda megválasztásában.


 

A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendő volt az egyszerű többség, de most már a résztvevők legalább kétharmados támogatása szükséges, hogy döntés szülessen az új egyházfő személyéről.

Lombardi arról is szólt, hogy a következő napokban folyamatosan tájékoztatják a sajtót az eseményekről, amelyekre még a Vatikánnak is „fel kell készülnie”.
A szóvivő emlékeztetett, hogy A világ világossága című 2010-es interjúkötetben XVI. Benedek arról is beszélt Peter Seewald német újságírónak, hogy ha a pápa testi és lelki ereje már nem megfelelő feladatai elvégzéséhez, joga és kötelessége is lemondani.

A pápa áprilisban tölti be nyolcvanhatodik évét. 2005. április 19-én lépett trónra Péter apostol 264. utódaként.

A katolikus egyház történetében eddig három pápa mondott le.

 

Elképzelhető olyan helyzet, amikor helyénvalónak tartja a pápa lemondását?

– Igen. Ha egy pápa világosan ráébred, hogy fizikailag, pszichikailag és szellemileg nem tudja már ellátni szolgálatának a megbízatását, akkor joga és bizonyos körülmények között kötelessége, hogy lemondjon.

(Részlet A világ világossága című, eredetileg 2010-ben megjelent interjúkötetből)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .