Magyarok Milánóban

A magyarok számára két szentmise volt a milánói találkozó két csúcspontja: az elsőt szombat délelőtt mutatta be Bíró László családreferens püspök a szalézi kápolnában, a másikat pedig XVI. Benedek Szentháromság vasárnapján. A magyar nyelvű liturgián – Németh Lászlónak köszönhetően – az olaszországi és az Erdélyből a konferenciára érkező magyarok részvételével kis magyar családtalálkozóra került sor. Ez aztán a népek hatalmas kavalkádjává szélesedett az esti tanúságtételekkel tűzdelt ünnepségen és a vasárnapi misén. A szentatya és a magyar főpásztor – talán nem véletlenül – ugyanazt a gondolatot hangsúlyozta: hogy mennyire fontos a közösség és az, hogy időről időre megálljunk, és megízleljük a találkozások örömét.Bíró László a családtalálkozó témájával (A család: munka és ünnep) kapcsolatban leszögezte, hogy a mai, a kapcsolatokat hanyagoló világban sem szabad elfelejtenünk, mi a lényeg, s öncélúan a munkát és a profitot tennünk az első helyre a családdal, a közösséggel szemben. XVI. Benedek és a magyarországi családreferensek gondolatai között egyaránt hangsúlyt kapott, hogy a családban a Szentháromság személyei közötti szeretetnek kell megjelennie. A szentatya a magyar résztvevők örömére kitért arra, hogy a munkaadóknak az ember- és családszeretet jegyében kell a munkájukat végezniük. Az egyházfő kiemelten szólt az elváltak és az újraházasodottak problémájáról, és felszólította az egyházközségeket, lelkiségi csoportokat, hogy segítsék őket.

A családon belüli munkamegosztásról beszéltek a résztvevőknek a Váci egyházmegye családreferensei, Mikesy Pongrác és felesége. A munkának ajándéknak kell lennie: ha büntetjük vele a gyereket, az elriasztó. Fontos, hogy jutalomként élje meg, ha egy feladatot ő végezhet el a családja javára – kötötte a házaspár a hallgatóság lelkére.

A világ minden részén hasonlók a problémák és az örömök, ez megerősítés lehet számunkra – mondta Tóthné Kovács Zsuzsanna kalocsa–kecskeméti referens, aki a nagy, családokat éltető tömegben örömmel tapasztalta meg, mennyire erős az egyház.


Fotó: Agonás Szonja

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .