Magyar–szlovák párbeszéd

A rózsahegyi és a szegedi intézmény számára is közös feladat, hogy konkrét tartalommal töltsék meg Magyarország és Szlovákia püspökeinek 2006. június 29-én Esztergomban elfogadott, Erdő Péter és František Tondra püspökkari elnök által aláírt nyilatkozatát a kölcsönös bocsánatkérésről és megbocsátásról. Ennek érdekében már működik a kassai párbeszédközpont is, ahol 2007 őszén Márai-estet, 2008 februárjában pedig a magyarországi és a szlovákiai katolikus egyetemek közös rendezvényét tartották. Tavaly októberben már Kassa városa is bekapcsolódott a párbeszédközpont rendezvényeibe, amikor Ján Orosch és Székely János püspök előadása hangzott el. Ez a párbeszéd folytatódott Szegeden, ahol december 12-én Kozma Gábor rektor és a szlovákiai egyetemet képviselő Anton Konecný teológiai dékán ünnepélyesen aláírta a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola és a Rózsahegyi Katolikus Egyetem együttműködési megállapodását és egy külön Erasmus-szerződést a diákés oktatócseréről, a tudományos és kulturális rendezvényekről, a könyvkiadásról. Még aznap kerekasztal-beszélgetést tartottak, és a szlovák katolikus egyetem Jubilus kórusa is fellépett a szegedi Adventi Nemzetközi Kórustalálkozón. A kerekasztal témakörei önmagáért beszélnek: Szent Cirill és Metód és Szent István állam- és hitalapítók és mai kultuszuk; a kettőskereszt a mai Magyarország és Szlovákia állami címerében; a Regnum Hungariae, magyar-szlovák keresztény kultuszlehetőségek (Pázmány Péter, Szelepcsényi György, Rudnay Sándor, Bartakovics Béla stb.); a szeged-csanádi egyházmegye szlovák katolikusainak hagyományai. A kerekasztal célja, hogy – a napjainkban felvetődő bármely témáról is szólva –erősítse a megbékélést, a keresztény szemléletű tudományos megközelítések gyakorlatát. A célkitűzések megvalósítását segíti, hogy a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében indított valláskutató intézet munkájába bekapcsolódott Tóth Sándor János szlovakista.

A Cirill-Metód-, a Szent István-, és a címerkérdést Cyril Hyšem és Štefan Lenciš kassai kutatók vezették be a kerekasztalon, a másik kettőt Käfer István és Tóth Sándor János tárgyalta, a következő kerekasztalon pedig majd megcserélik a témákat. A kialakult véleményt közös publikációban teszik közzé. A szlovák egyetem Jubilus kórusa este a szegedi székesegyház püspöki szentmiséjén vett részt a magyar énekkarokkal együtt. Másnap a szlovák küldöttség és a szegedi rektor Békéscsabára utazott, ahol részt vettek azon a koncelebrációs szlovák-magyar szentmisén, amelyet Anton Konecný dékán vezetett Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök részvételével.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .