A magasságbeli Napkelet kapuja

Fotó: Leskó Dániel

 

A szikszói görögkatolikus parókia a Miskolci Egyházmegye csereháti esperesi kerületéhez tartozik filiáival együtt. Az egyházközség 1928-ban alakult: egy magtárépületet alakítottak át iskolakápolnává, amelyet az Istenszülő születésének tiszteletére szenteltek, ahogyan most az új templomot is.
A templomépítés szándéka Keresztes Szilárd püspök szolgálata idején fogalmazódott meg, az új templom alapkövét is ő áldotta meg 2004-ben. A munkálatok 2010-ben vettek újabb lendületet. Az évek során számos nagylelkű felajánlás, kormányzati és önkormányzati támogatás, valamint egyházmegyei hozzájárulás tette lehetővé a bizánci stílusú, centrális elhelyezkedésű, hármas tagolódású templom elkészültét, amely Bodonyi Csaba tervei alapján épült.
Az előtér nagyobbik része közösségi célokat szolgál majd, de ez az épületrész nagyobb események alkalmával bekapcsolható a templomtérbe is. A templomhajó száztíz, a kórus negyven fő befogadására alkalmas, tervezésekor a jelenleg rendszeresen templomba járók számát is figyelembe vették.
„Szikszó keleti oldalán a magasságbeli Napkelet kapujaként tekintünk erre az új templomra, és a magasságbeli nagy főpap, Jézus Krisztus száll le itt közénk, hogy áldozatát bemutassa. Ezen a helyen jelen van Isten, és a pokol kapui nem kerekedhetnek fölébe” – mondta szentbeszédében Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök.
Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében a hagyományokhoz való ragaszkodás fontosságát hangsúlyozta, valamint a szikszói közösség erejéről és az egyházak közösségszervező munkájának nélkülözhetetlen voltáról beszélt.
A templomszentelésen megjelent a kisváros egész közössége. Leskó János, a szikszói görögkatolikus parókia képviselő-testületének alelnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a templom megépülését. Háláját fejezte ki a görögkatolikus és más felekezethez tartozó hívek anyagi támogatásáért is. A református közösség nevében Csomós Jánosné lelkész mondott köszöntőt. A szent liturgián a metropólia papsága mellett kon­ce­lebrált a szikszói és a homrogdi római katolikus plébános, Szarvas István és Veress Zoltán is. A liturgián a Szent Efrém Férfikar énekelt. Az új templomra és a megújuló közösségre az Istenszülő közbenjárását kérték a sajópálfalai kegytemplomból gyalog érkező zarándokok.
„Aki templomot épít, jövőt épít” – mondta beszédében Füzesséri József polgármester. A település vezetője Szikszó önkormányzatának határozatát is kihirdette az ünnepségen, mely szerint a város Pro Urbe díjat adományoz Moldván Tibor paró­kus­nak köszönetként közel egy évtizednyi erőfeszítéseiért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .