A püspöki konferencia őszi üléséről

Fotó: Merényi Zita

 

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – folytatva a tavaly megkezdett gyakorlatot – kihelyezett ülést tartott. Ezúttal Beer Miklós megyéspüspök meghívását fogadta el a testület, így Vác adott otthont az őszi rendes ülésnek, amelyhez kapcsolódva alkalom nyílt a helyi egyházi élet hagyományainak, régi és új értékeinek bemutatására is.
Az ülés kiemelt témája volt a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából a magyarországi reformáció történetének egyedülálló jellegzetességeit feltáró előadás, amelyet Molnár Antal, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott.
A püspökök testülete hálásan köszöni mindazok nagylelkűségét, akik felhívásához csatlakozva adományaikkal támogatják közel-keleti keresztény testvéreinket, hogy megrongált házaik, településeik újjáépítését segítve az MKPK hozzá tudjon járulni otthoni életük újrakezdéséhez. A gyűjtés eredménye jelenleg több mint 77 millió forint, amely sok magyar ember és család nagylelkűségét mutatja. Ehhez az összeghez a püspöki konferencia is hozzá kíván járulni tartalékkeretéből, és a végleges összeg ismeretében a következő hetekben egyeztetéseket folytat arról, hogy konkrétan mely település vagy települések újjáépítéséhez tud hozzájárulni. Amint ezek a kérdések tisztázódnak, tájékoztatja a közvéleményt az adományok felhasználásáról.
Egyházunk idén ünnepli a portugáliai Fatimában történt Szűz Mária-jelenések 100. évfordulóját. Ez alkalomból a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia október 13-án, pénteken, az utolsó jelenés évfordulóján országos zarándoklatot szervez a Fatimai Szűzanya tiszteletére épült soroksári Szent István király-plébániatemplomhoz, amelyre minden egyházmegyéből várják a papokat és a híveket. A 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz.
Az ünnep másnapján, október 14-én, szombaton 10 órától a Mária-jelenések évfordulójának alkalmából rendezett konferencián vehetnek részt az érdeklődők. Az eseménynek szintén a soroksári Fatimai Szűzanya tiszteletére épült Szent István király-plébániatemplom ad otthont.
A programokon való részvételhez kérik a zarándokcsoportok regisztrációját. Erről és a részletekről bővebb információt a www.katolikus.hu honlapon találhatnak.
Az ülésen döntés született arról, hogy a 2018 őszén Rómában tartandó, az ifjúság témájával foglalkozó püspöki szinódus előkészítéseként az MKPK Ifjúsági Bizottsága felmérés segítségével fogja megkérdezni a fiatalok véleményét az Egyházat érintő kérdésekről. Ez a kezdeményezés kapcsolódik a Püspöki Szinódus Titkársága által meghirdetett felméréshez, amely internetes kérdőívben fog tájékozódni a témával kapcsolatban.
Az előző évekhez hasonlóan október 1. és 31. között ismét megrendezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot, amelynek idei mottója: „Szent László nyomában”. Az eseménysorozat célja a katolikus kultúrán keresztül megismertetni, közelebb hozni az emberekhez Szent László személyét, illetve felhívni a sajtó és a közönség figyelmét a kiemelkedő Árpád-házi uralkodó ma is aktuális példájára.
Az egyházmegyék színes programokkal, képzőművészeti kiállításokkal, irodalmi estekkel, Szent László életét bemutató színdarabokkal, pályázatok meghirdetésével kapcsolódnak be a programsorozatba.
Egy kérdésre válaszolva Mohos Gábor titkár elmondta, az MKPK szándéka, hogy a közel-keleti keresztények megsegítésére meghirdetett gyűjtés során befolyt adományok összegének nagyságrendje a püspöki kar kiegészítésével elérje az 500 ezer dollárt. Ez a gyűjtés kifejezetten azokon szeretne segíteni, akik ott élnek. Az adományt a helyi egyházi szervezetek közreműködésével használják majd fel, hiszen azok jól ismerik a helyi körülményeket. Korábban több püspök is járt a Közel-Keleten, és a tervek szerint az ősszel egy magyar püspök személyesen is tájékozódik majd az ottani helyzetről.
Egy, Szent László példáját felvető kérdésre Mohos Gábor elmondta, az uralkodó nagyban hozzájárult a magyar állam konszolidációjához, tevékenysége nélkül Szent István műve nem maradhatott volna fenn. A „Szent László nyomában” eseménysorozattal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a lovagkirály életében milyen fontosak voltak a keresztény értékek, azok az erkölcsi alapelvek, amelyek az évszázadok során sem változtak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .