Magas színvonalon a keresztény értékekért

A róla elnevezett főegyházmegyei kitüntetést Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek alapította 2001-ben, a Szent Család ünnepén. A Szent Adalbert-érem olyan világi személynek adományozható, aki munkájával magas színvonalon hozzájárult a főegyházmegyéhez tartozó valamely egyházi szervezet feladatainak eredményes ellátásához, céljainak megvalósításához, a keresztény értékek gyarapításához. Az elismerést minden évben április 23-ához, Szent Adalbert napjához kapcsolódóan adják át.

 

 

Az idei kitüntetettek: Horváth Lászlóné, aki a díj nagyérem és Hetényi Péter, aki a díj kisérem fokozatát vehette át.

 

Horváth Lászlóné 1944-ben született a Veszprém megyei Dobán. Tanári pályára készült, de anyagi megfontolásból másféle tanulmányokat kellett folytatnia. Először könyvelőként, majd egy ipari üzemben programozóként tevékenykedett. Közel tizenöt évig dolgozott egy középiskola gazdasági vezetőjeként. 1988-ban kapcsolódott be az egyházmegyei munkába, a hitoktatási felügyelőség keretében. Ugyanekkor csatlakozott önkéntes segítőként a szeretetszolgálathoz. Részt vett Budapesten a XIII. kerületi HÍD Családsegítő Központ létrehozásában, melynek – főállású munkája mellett – hosszú évekig gazdasági vezetője is volt. 1992-ben kapta a felkérést, hogy vegye át a főkönyvelői teendőket, a gazdasági munka megszervezését és irányítását a püspökkari titkárságon. Ez szerteágazó feladat volt, mivel az egyházmegyék, a szerzetesrendek, az iskolák, a plébániák és más intézmények is akkoriban ismerkedtek az egyházak munkaügyi, adózási és számviteli szabályaival. Közben folyamatosan újabb jogszabályok születtek, amelyeket véleményezni és értelmezni kellett. 2013-ban, több mint húszévi szolgálat után végleg nyugdíjba vonult. 1966-ban kötött házasságot, tíz éve özvegyen él. Két gyermeke született, akik hat unokával ajándékozták meg.


Hetényi Péter 1943-ban született Budapesten. Évekig tagja volt a pesti ferences templom Bucsi László vezette énekkarának, majd rövidebb ideig a Szent István-bazilika kórusában is énekelt. 1973 óta az istenhegyi Szent László-plébánia közösségének tagja. Egyike azoknak, akik a folytonosságot képviselik az egyházközség működésében. Két gyermek példás édesapja és három unoka nagypapája.

 

 

1993-ban Jánosa Domokos plébános Hetényi Pétert bízta meg azzal, hogy szervezze meg az istenhegyi Szent László-plébánián a Kolping családot. Ő lett a közösség vezetője, miközben az Országos Kolping Szövetségben is felelős tisztségeket töltött be. 2008-ban éppen emiatt kellett lemondania a plébániai Kolping család vezetéséről, de továbbra is aktív tagja maradt a közösségnek. Nevéhez fűződik a plébánia több rendezvénye is: az Istenhegyi esték programsorozat, a plébánia tavaszi és őszi zarándoklatai, valamint a nagyböjti lelkinapok.

 

EBF

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .