Magas francia kitüntetések – a katolikus egyetem oktatóinak

Hoffmann Rózsa egyetemi docens, az egyetem Bölcsészettudományi Kara Pedagógiai Intézetének vezetője, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője március 10-én a Francia Köztársaság budapesti nagykövetségén vette át a kitüntetést. A Becsületrendet Napóleon alapította 1802-ben, a civil és a katonai élet kiemelkedő eredményeinek elismerésére. A díjat a francia külügyminiszter adományozta.

René Roudaut nagykövet Hoffmann Rózsa életútját méltatva hangsúlyozta: gimnáziumi franciatanárként és igazgatóként eredményesen munkálkodott azon, hogy a diákok a mindinkább előtérbe kerülő angol nyelv mellett a franciát is tanulják. Egyetemi oktatómunkájában azokat az örök értékeket közvetíti és védi, amelyek Európát, így Franciaországot is összekovácsolták. Országgyűlési képviselőként harmadik éve ő vezeti a magyar parlament magyar-francia baráti tagozatát és a Frankofón Parlamenti Közgyűlés magyar szekcióját. Tevékenységének eredményeként jelentős mértékben aktivizálódtak a magyar parlament francia és frankofón kapcsolatai.

Hoffmann Rózsa köszönetének kifejezése után elmondta: továbbra is azoknak az értékeknek az erősítésén fáradozik, amelyek nemcsak a frankofón világban, hanem nekünk, magyaroknak is az alapértékeink: így a francia mellett valamennyi nagy és kis nyelv fennmaradásának védelme, a nyelvi és kulturális sokszínűség és a különböző kultúrák közötti párbeszéd fenntartása, valamint a béke és a demokrácia erősítése és terjesztése.

*

A Francia Köztársaság elnöke és a Francia Kormány a francia kultúráért végzett kimagasló tevékenységéért Martonyi Évának a Francia Köztársaság Akadémiai Pálmarend legmagasabb, parancsnoki fokozatát adományozta, melyet a nagykövet március 12-én, a Bölcsészettudományi Kar Pázmány-termében adott át. Ezt a kitüntetést 1955-ben alapították, de történeti folytatása az I. Napóleon által létrehozott, az oktatás kiválóságainak jutalmazására szolgáló kitüntetésnek. Ez a legrégebbi, kizárólag civileknek adományozott kitüntetés.

Martonyi Évának a francia nyelv és kultúra, valamint a frankofónia iránti elkötelezettségét méltatta René Roudaut. Áttekintette a kitüntetett eddigi oktatói-kutatói pályafutásának állomásait a szegedi, a strasbourgi, a lille-i és a pécsi egyetemen, majd 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol a tavalyi évig a francia tanszéket vezette, létrehozta a Kanadai Tanulmányok Központját, és vezeti az irodalomtudományi doktori iskolát. Sokrétű szakmai munkája mellett folyamatosan fontos szereplője a magyar-francia kapcsolatoknak, a pécsi egyetemen külügyi és tudományos rektorhelyettes volt, a karon pedig már második alkalommal látja el a külügyi dékánhelyettesi teendőket. 2001 és 2006 között a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány kuratóriumának elnökeként szervezte francia anyanyelvi tanárok magyar iskolákban történő foglalkoztatását, a francia nyelv és kultúra tanítását.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .