Ma is azt mondja: Ne féljetek!

Lengyelországon kívül Írország, Málta és Andorra nem oldotta még fel az abortusztilalmat. Honnan van ezeknek a nemzeteknek, köztük is leginkább lengyel barátainknak ekkora erejük – adódik a kérdés. A válasz egy név: II. János Pál pápa. Április 2-án nemcsak Rómában, hanem a világ szinte valamennyi templomában imádkoztak II. János Pál pápa mielőbbi boldoggá avatásáért, akinek hatása még ma is az egész világra kiterjed. Lengyelországban bizonyára idén is mindenki kitűzte szíve fölé az emlékezés fehér szalagját, 21 óra 37 perckor pedig a hegyek csúcsán tábortűz lobbant, az ablakokban gyertya lángja világított annak jeléül, hogy II. János Pál hozzájárult az emberiség életének megújításához. Felmérések szerint a lengyelek szinte valamennyien – fiatalok és idősebbek, hívők és nem hívők – őt tartják az ország legnagyobb erkölcsi tekintélyének, élő lelkiismeretének. Ami három évvel ezelőtti halálakor és azóta történt, azt a pünkösdi eseményhez hasonlítják, amely a különböző társadalmi rétegből és kulturális közegből érkezők között azóta is egységet, párbeszédet teremt.

Halála nemcsak könnyeket csalt a szemekbe, hanem a könnyek mögött valamennyien megerősödhettünk a keresztény reményben. Hite, tanítása, példája ma is közöttünk él, ez pedig örömre ad okot. Akik láthattuk, hogyan készült az atyai házba, másként tekintünk a halálra. Hiszen a lengyel pápa „utolsó enciklikáját” – ahogyan elköltözött ebből a világból – nem szóval, hanem életének tanúságával írta. Pápasága rendkívül termékeny volt, és sok gyümölcsöt hagyott örökségül. Az egyik például az a szeretet, amellyel a hívek utódát, XVI. Benedek pápát fogadták, vagy az a következetes kiállás, amellyel a keresztények harcolnak az élet védelméért és tiszteletben tartásáért a fogantatástól a természetes halálig. II. János Pál pápa, mint igazi atya és tanítómester hirdette, hogy a szeretet éhségét csak Isten feltétel nélküli, tiszta és alázatos szeretete tudja kielégíteni. Következetesen megélte ezt a szeretetet, most is tanúságot tesz róla, hogy ez erősebb a halálnál. Ezért ma is azt mondja nekünk: Ne féljetek! Csak a keresztben van a győzelem, mert a kereszt az irgalmas szeretet élő jele és hatékony eszköze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .