Lusta testben ép lélek?

Fotó: Merényi Zita

 

A gyerekek korábban az udvaron, a romkertben, esőben pedig egy közeli edzőteremben tornáztak. Nem csoda, hogy a szülők azzal a kéréssel ostromolták az iskola vezetőit, keressenek megoldást erre a helyzetre. Így is történt. Az egyházmegye először egy európai uniós pályázaton indult, így vágott bele az építkezésbe. A pályázat azonban nem valósult meg, így az intézmény fenntartója végül saját forrásból, az önkormányzat által biztosított telken építtette meg a tornatermet. „A település csodálatos adottsága, hogy egy szív, egy lélek az iskola, a város, az Egyház. Ezúttal is együtt tevékenykedett ez a három” – fogalmazott Csáki Tibor, a Váci Egyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának (EKIF) főigazgatója a pásztói együttműködéssel kapcsolatban.
Az új létesítmény elkészültét a helyi Teleki László Művelődési Központban ünnepelték meg. A 9000 lelkes Pásztó egyik központjának számít a településnek az a része, ahol az iskola, a templom, a plébánia, a múzeum, a könyvtár és a művelődési ház található. Ezen az ünnepi délelőttön megbizonyosodhattunk arról, hogy a hit, a kultúra és a hagyomány közös ápolása és védelme hozzájárul a helyi identitás megerősítéséhez, gazdagításához.
A közösség nagyon készült az örömteli eseményre. A művelődési ház feldíszített nagytermében fogadták a résztvevőket, ahol az iskola tanulói színes műsort adtak. A vendégeket Barna Tiborné igazgató köszöntötte, és rövid áttekintést adott az intézmény történetéről. 2012-ben alapították az óvodát, majd a plébánia és a hívek összefogásával megkezdte működését az iskola is, amely négy évfolyammal és alig 70 gyerekkel indult. Ma nyolc osztályban közel 200 tanuló jár ide. Egy pályázat révén energetikai korszerűsítést tudtak megvalósítani, és a 110 éves épület is megújult az évek során.
Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár a római költő, Iuvenalis szállóigévé vált mondását idézte: „Ép testben ép lélek.” Hangsúlyozta, a testmozgás, a testi erő fejlesztése hozzájárul a test jóllétéhez, s hosszú távon hatással van a lélekre is. A lelkierő fejlesztése elengedhetetlen, s ebben meghatározó szerepet tölt be az egyházi iskola. Ennek alátámasztására az államtitkár felidézte: a labdarúgó-pályafutását lezáró Gera Zoltán a Puskás Aréna átadásakor elsőként Krisztusnak mondott köszönetet az eredményeiért.
„Mustármagot öntöztünk, és ma örülhetünk a növekedésének” – mutatott rá Csáki Tibor EKIF-főigazgató annak értékére, hogy a pásztói iskola a plébánia és a családok kezdeményezésére jött létre.
Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke Csáki Tiborhoz csatlakozva kifejtette, fontos, hogy a Pásztón születettek a saját településükön találják meg boldogulásukat. Farkas Attila, a település polgármestere és Zahar Béla esperes plébános a testnevelés fontosságáról beszélt, illetve arról, hogy Pásztó fejlődése a város valamennyi lakója számára közös öröm.
Az ünnepi köszöntők után az iskola jelenlegi és már végzett diákjai adtak műsort, majd képes összeállítást vetítettek le a tavaly februárban kezdődött építkezés folyamatáról. A műsort a létesítmény átadása követte.
Marton Zsolt megyéspüspök a tornacsarnok megáldásakor Szent Pált idézte – az ember teste a Szentlélek temploma –, és a testünk iránti felelősségünkre hívta fel a figyelmet. „Én ezt komolyan veszem. Szeretek mozogni. A napomat reggel hatkor úszással kezdtem. Tavaly lefutottam a Vivicittàt, és tapasztalatból mondom: az ember lelke egészen más, ha a testét is karbantartja. Két végletet kell kerülnünk: a testünket nem szabad sem sanyargatni, sem nagyon kényeztetni” – mondta a főpásztor, és az „Ép testben ép lélek” gondolathoz visszatérve a lelki­veze­tője szavait idézte: „Az ép ellentéte itt nem a beteg, hiszen beteg testben is lehet ép a lélek. Inkább az a kérdés, hogy lusta testben lehet-e az.” Marton Zsolt arra figyelmeztetett: a testünket is eddzük, tartsuk jó állapotban annak érdekében, hogy a lelkünk fejlődni, szárnyalni tudjon.
A tornateremhez vezető úton egy kapu áll, rajta az iskola neve és az intézmény szellemiségét hirdető kereszt. Az épület alig nyolc hónap alatt készült el. Az 530 négyzetméteres létesítmény sportpadlója időtálló burkolatú, az egyik oldalon bordásfalak határolják. Az épület áramellátásának egy részét napelemek biztosítják.
Barna Tiborné igazgató elmondta, egyelőre a használatbavételi engedélyt várják, csak azután vehetik birtokba a létesítményt. A testnevelésórák mellett itt tartják majd a néptánccsoport próbáit, délutánonként pedig a sportegyesületek edzéseit, s már a szülők is bejelentkeztek aerobikra, jógára. Az intézményvezető hangsúlyozta, a városban példaértékű az együttműködés a szülők, a plébánia és a tanárok között. A plébános és a káplán hitoktatók is sok időt töltenek az iskolában, még helyettesítést is szívesen vállalnak, ha nagyon megszorul a tantestület.
A pásztói iskola a Váci Egyházmegyében egy azon intézmények közül, amelyek szülői, plébániai kezdeményezésre jöttek létre – mondta el Csáki Tibor. „Az EKIF fenntartásában működő 33 intézmény egyharmada ilyen, és ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy a hitünkből induljon ki a pedagógiánk. Előbb van a lélek, és utána testesül meg. A keresztény pedagógiát képviseljük, ezért olyan pedagógusokat szeretnénk alkalmazni, akik értik és elfogadják ezt. Új iskolát indítani azonban csak ott tudunk, ahol a tankerülettel egyeztetve a gyereklétszám lehetőséget ad erre” – mutatott rá Csáki Tibor. Az ilyen intézményekben elsőként az igazgatót választják ki. „Karizmatikus embert keresünk, aki maga köré tudja gyűjteni a tantestületet.” Az EKIF pedagógiai továbbképzései szemléletformálók: az organikus pedagógia, a családi életre nevelés, valamint az anyanyelv elsajátításának elvén működő QLL nyelvoktatási módszer csupán néhány e kezdeményezések közül.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .