Segítsünk, hogy segíthessenek

Fotó: Bókay László

 

A karácsonyig tartó segélyprogram-sorozatról Écsy Gábor, a karitász országos igazgatója és Zagyva Richárd igazgatóhelyettes adott tájékoztatást.
Az eseményen megjelent Mádl Dalma asszony, a szervezet jószolgálati nagykövete és Csorba Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye karitászigazgatója is.
Már jóval a 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató előtt hangos volt a Forrásház Gondozási Központ, ahol fiatalok és idősek, szülők és nagyszülők díszítették adventi koszorúikat, hogy egy héttel később meggyújthassák rajtuk az első gyertyát.
Vidám zsivaj töltötte be a házat, s a sok-sok gyerek, a szülők és az idősebbek látványa már hetekkel korábban elhozta az ember szívébe azt a melegséget, családias békét és szeretetet, amely Jézus születésnapjához, karácsony ünnepéhez kapcsolódik. Ezt az érzést, hangulatot csak fokozták a csillogó díszek, s a tudósító emlékezetében megelevenedtek régi karácsonyok, amikor izgatottan várta a szentestét, amelyre nagyszülők, nagynénik és nagybácsik gyűltek össze, hogy együtt énekeljék a Mennyből az angyalt, imádkozzanak, és hálát adjanak Istennek. Szerető család, egy nagycsalád gyűlt össze Kispesten, a Tárjátok ki szíveteket! címmel induló adománygyűjtési akció kezdetén.
Écsy Gábor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kampány logója, a nyitott tenyérben tartott, hóból formált szív azt szimbolizálja, hogy rajtunk áll, segítünk-e a rászorulóknak, azoknak, akik esetleg csak tőlünk várhatnak támogatást. A mi kezünkben van a döntés, a segítségnyújtás lehetősége. Tehetünk azért, hogy felmelegítsük mások hideg otthonát, általunk ünnepi étel juthat a rászorulók asztalára, és sok gyerek találhat ajándékot a karácsonyfa alatt.
Az igazgató hangsúlyozta, szívünket kitárva adhatunk belőle egy darabkát azoknak, akik anyagi, esetleg lelki szükséget szenvednek, s általunk számukra is ünneppé válhat a karácsony, és könnyebb lehet a hétköznapok terhe. Adományaink révén sok családnak és egyedülállónak lehet téli ruhája, kályhája, tűzifája. Mi is részt vehetünk a segélyakcióban, melynek révén az ország számos területén, illetve Kárpátalján és Délvidéken több száz család juthat kályhához, tüzelőanyaghoz, élelmiszercsomaghoz, meleg ételhez a Katolikus Karitász közvetítésével.
Sokan vannak, akik nehezen adnak pénzt az utcán kéregetőknek, szívesebben vesznek nekik élelmiszert. Olyanok is akadnak, akik azzal nyugtatgatják a lelkiismeretüket: az utcai koldus biztosan sokat iszik, esetleg elkótyavetyéli a munka nélkül szerzett pénzecskéjét. Vannak, akik arra is gondolnak, hogy talán csak a koldusmaffiát gazdagítanák csekélyke adományukkal. Nos, a karitász munkatársai jól ismerik a rászorulókat. Ők segítenek abban, hogy a pénz jó helyre kerüljön, s akik kapják, azok okosan osszák be. Tudják, kinek mire van szüksége. A karitásznak eljuttatott adományok így biztosan megfelelő helyre kerülnek. Épp ezért: tárjuk ki szívünket! Gondoljunk bele abba, mennyi értelmetlen, fölösleges dologra költjük a pénzünket, holott sok jót is tehetnénk általa.
A segítségnyújtásnak többféle formáját is választhatjuk. Az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akcióban is részt vehetünk, segítve ezzel a nehéz sorsú gyerekek megajándékozását. A Katolikus Karitász önkéntesei a mi segítségünkkel készített ajándékcsomagokat országos hálózatukon keresztül eljuttatják a gyerekekhez. A részletekről a www.angyalbatyu.hu oldalon lehet tájékozódni. Számos iskolában és plébánián gyűjtik a játékokat, amelyekből – édességgel és más meglepetésekkel kiegészítve – névre szóló ajándékcsomagok készülnek. Több tízezer gyerek karácsonyát tehetjük ezzel igazi ünneppé.
De segíthetünk más­ként is. Az 1356-os adományvonal felhívásával például ötszáz forinttal. Emellett csekkes befizetéssel vagy banki átutalással is támogathatjuk a Katolikus Karitász munkáját.
A részletekről pontos információkat a www.­karitasz.hu weboldalon olvashatunk.
Az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció pedig advent idején egy héten keresztül hívja fel a figyelmet a szegény családok helyzetére. Az ország háromszáz településén ragyognak majd fel a gyertyák fényei a templomok előtt, adventi vásárokban, főtereken, hogy adományozásra hívjanak minden jóakaratú embert. Hiszen a Katolikus Karitász a mi segítségünkkel tud segíteni a rászorulókon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .