Lombardi: Nincsenek titkok XVI. Benedek lemondása körül

Fotó: News.va

 

XVI. Benedek pápa nem nyomás hatására mondott le, és nincs felderítésre váró titok a háttérben – jelentette ki Luigi Negri emeritus ferrarai érsek feltételezéseire reagálva Federico Lombardi, a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány elnöke, a Vatikáni Sajtóközpont korábbi igazgatója.
Lombardi a Szentszékhez közeli Il Sismografo olasz portálon reagált az interjúra, amelyben Luigi Negri érsek arról beszélt: „Vatikánon belüli és kívüli erőket” sejt XVI. Benedek lemondása hátterében. Az érsek szerint Benedek pápa „hatalmas nyomásnak volt kitéve” az Obama-adminisztráció részéről.
Lombardi szerint, aki 2013 februárjában, Benedek pápa lemondása idején a Szentszék szóvivője volt, Negri érsek állításai „felesleges zűrzavart” keltenek. Lombardi azt javasolta, térjünk vissza XVI. Benedek saját szavaihoz, amelyeket a bíborosokhoz intézett, illetve amelyek megjelentek a Peter Seewalddal folytatott beszélgetéseit tartalmazó interjúkötetben: XVI. Benedek „megerősíti, hogy teljes szabadságban és a felelősséget vállalva döntött a lemondás mellett, és nincs semmilyen felderítésre váró titok a háttérben”. Lombardi hangsúlyozta: „Mindig is azt gondoltam, hogy XVI. Benedek olyan ember, aki az igazságot részesíti előnyben.”
„Az igaz, amit Negri érsek is mondott, hogy az emeritus pápa rendkívül éles elméjű, ám fizikailag törékeny – tette hozzá Lombardi. – Négy évvel ezelőtt már nem volt képes arra, hogy hosszadalmas nyilvános eseményeken, audienciákon, találkozókon, szinódusi gyűléseken vegyen részt, s még kevésbé arra, hogy apostoli utakra induljon, vagy meglátogassa a plébániáit. (…) Mivel tiszta a gondolkodása, már négy évvel ezelőtt világosan látta ezt, és úgy gondolta, ez gondot jelent az Egyház közössége számára.”
„Én úgy vélem – folytatta Lombardi –, nem kell azt feltételeznünk, hogy az Atlanti-óceán túloldaláról rettenetes nyomás nehezedett rá. Megnyugodhatunk abban, hogy a lemondás egy igen bölcs és észszerű döntés volt, Isten és az emberek előtt egyaránt.”
Az emeritus ferrarai érsek azt is megemlítette az interjúban, hogy halála után majd megkérdezi Szent Pétert, mi volt az igazság ebben az ügyben. Federico Lombardi erre annyit reagált: „Én nem fogom feltenni Szent Péternek azt a kérdést, amit Negri érsek, mert XVI. Benedek már válaszolt rá, és én elhiszem neki, amit mondott.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .