Az eucharisztikus kongresszus előkészületeiről

 

Erdő Péter március 17-én az MTI-nek elmondta, hogy Piero Marini érsekkel, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottsága elnökével, illetve a testület tagjaival egyeztetett a három év múlva kezdődő magyarországi találkozó teológiai tartalmáról és programjáról. A tanácskozáson bemutatták a magyarországi jelmondatot is. Ezt azonban csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy Ferenc pápa elfogadja, ami Erdő Péter szerint néhány héten belül várható. A jelmondat összefoglalja a magyarországi nemzetközi eucharisztikus kongresszus központi témáját és misszióját.

A kongresszus előkészítő szakasza már megkezdődött, mégpedig az úgynevezett „misszionáriusok” képzésével. Pünkösdhétfőn Máriaremetén adják át az első megbízóleveleket annak a mintegy százkilencven személynek, akik ezt követően saját plébániáikon megkezdik a munkájukat az eucharisztikus kongresszus misszionáriusaiként. Feladatuk mindenekelőtt a hívők felkészítése a találkozóra, és javaslatokat is tehetnek a kongresszus lelkipásztori és liturgikus programjaira vonatkozóan. A misszionáriusok készítik elő a missziós kereszt országjárását is. Erdő Péter elmondta: minden eucharisztikus kongresszus előtt egy szimbolikus tárgyat hordoznak körbe az adott ország püspöki székhelyein, és esetleg máshol is. A kereszt országjárását nemcsak egyházi, hanem helyi kulturális és szociális programok is kísérik majd.
A bíboros hozzátette, az eucharisztikus kongresszust egy nemzetközi tudományos találkozó előzi majd meg. Az ünnepségek sorozatát nyitómise indítja el, amelyen a tervek szerint gyerekek elsőáldoznak. Kiemelt esemény lesz az eucharisztikus körmenet, valamint a betegekkel és szegényekkel való találkozás. A nemzetközi eucharisztikus kongresszus zárómisével fejeződik be. Az esemény azonban nem merül ki az egy hétig tartó programokban: a rendezvényt közös imádság és felkészülés előzi meg a magyarországi plébániákon „a templomokból kilépő szeretet különböző akcióival”, és a kongresszus után új szokások és tradíciók honosodhatnak meg – fogalmazott Erdő Péter.
A bíboros hangsúlyozta: a világ minden tájáról várt résztvevők regisztrációja és a kongresszus internetes követése, közösségi megosztása céljából digitális platformmal készülnek, elsősorban a fiatal hívők számára.
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus helyszínét Ferenc pápa jelölte ki a 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban tartott találkozón, amelynek teológiai szimpóziumán több mint tizenkétezren vettek részt, a körmeneten másfél millióan, a zárószentmisén pedig egymillióan voltak jelen. A magyarországi eseményen ennél is nagyobb részvétel várható, annál is inkább, mert a találkozónak utoljára 1997-ben volt kelet-közép-európai helyszíne: akkor a lengyelországi Wrocław adott otthont a kongresszusnak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .