„Isten és a teológia női arca”

Fotó: Szombathelyi egyházmegye

 

Isten és a teológia női arca címmel új előadás-sorozatot szervez az egyetemi lelkészség Szombathelyen, a Savaria Egyetemi Központban. Első alkalommal, március 13-án a keresztény női spiritualitásról beszélt Tornay Krisztina M. Petra Boldogasszony-iskolanővér.
A Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkész­ség hatodik éve rendezi meg nyitott előadás-sorozatait a Savaria Egye­temi Központban. Az ELTE szombathelyi campusán március 13-án immár a 48. nyilvános előadás hangzott el. Németh Norbert egyetemi lelkész idén, a tavaszi szemeszterben női vendégelőadókat kért fel az előadások megtartására, hogy az Isten és a teológia női arca címmel meghirdetett sorozatban női előadók fejthessék ki gondolataikat e fontos témával kapcsolatban.
Ferenc pápa tavaly május 12-én, amikor a női szerzetesrendek legfőbb elöljáróival találkozott, így fogalmazott: „Szükség van a nők látásmódjára. Az Egyháznak be kell vonnia a nőket a konzultációban való részvételbe, de a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a nők szemléletére” – idézte a pápát Németh Norbert.
A Biblia azt írja, Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, és így, ketten Isten képmásai. Ez kétféleséggel jár: van egy útja a férfinak, és egy a nőnek, más-más hangsúlyokkal, adottságokkal, látásmóddal, gondolkodásmóddal – kezdte előadását Petra nővér, a teremtéshez visszavezetve a női spiritualitás forrásait.
Az előadásban elhangzott, hogy a Bibliát – valószínűleg – mind férfiak írták. Az egyházi vezetőség férfiakból áll, s a katolikus lel­ki­ve­zetők nagy része is férfi volt az elmúlt két évezredben, ahogyan a teológusok többsége is. Sőt, számos női rendet, közösséget is férfiak alapítottak. Ám mindezek ellenére létezik női spiritualitás.
Tornay Petra nővér beszélt a női és a férfi gondolkodásmód, illetve az érzelmi működés terén tapasztalható különbözőségekről, a nemenként eltérő hangsúlyokról.
A következő előadást  április 3-án, hétfőn, 18 órakor Deák Hedvig PhD domonkos szerzetesnő tartja Katolikus feminizmus, létezik? címmel.  A helyszín akkor is a Savaria Egyetemi Központ „C” épületének nagy előadóterme lesz (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.).

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .