Liturgia: Isten igéjéről a liturgikus szimpóziumon

A témák között szerepel az egyházzene, a II. vatikáni zsinat Liturgikus Konstitúciójának negyvenedik évfordulója, a népi jámborság és a liturgia kapcsolata, és több képzőművészeti téma is. Idén is aktuális témáról tart az intézet gazdag programmal egész napos szimpóziumot október 16-án, Budapesten (1068 Budapest, Városligeti fasor 42.), ahova szeretettel várjuk az érdeklődőket. A Biblia évéhez kapcsolódva a Szentírás és a liturgia kapcsolatáról lesz szó.

A szimpóziumon nem önmagában akarunk Isten írott üzenetéről tárgyalni, hanem egy egészen sajátos összefüggésben: a liturgiában való jelenlétéről. A „témaszűkítés” ellenére megjegyezzük, hogy olyan gazdag anyag tárgyalására kerül sor, amelyből e helyütt csak válogatni tudtunk. Az első részben több előadásban világítják meg az előadók a Szentírás szerepét a liturgiában. Mivel a liturgiában való sajátos helyzetéről van szó, ezért az Isten igéje kifejezést használjuk ebben az összefüggésben. Ezért inkább Isten igéjének a liturgiában betöltött általános szerepéről szólnak az előadások. Isten igéjének helye a liturgiában, kialakulásának liturgikus vonatkozásai, valamint a liturgikus szövegek forrásai.

A második rész témája: Isten igéjének jelenléte a misében és a szentségek ünneplésében. Itt foglalkoznak majd az előadók a szentírási olvasmányok rendjével, kiválogatásával és felhasználásával. De természetesen előkerül az a kérdés is, hogy melyik szentírási szöveget használja az egyház liturgikus életében. A délutáni, befejező részben az egyik legtöbbet használt, ugyanakkor legtöbb nehézséget is jelentő gyűjteményről, a zsoltárokról lesz szó. Szorosan hozzátartoznak a liturgikus alkalmakhoz, de talán éppen ezért is jelentik a legtöbb nehézséget. A történelmi áttekintés bemutatja az egyház gyakorlatát, majd a zsolozsmából meríthető lelki tanítás lehetőségeit a zsolozsmázó közösségek számára. Idetartozik a zsoltárokban található újszövetségi gondolatok kérdése is, amikor az egyes tanításokat egy könyörgés formájában fogalmazza meg az imádkozó egyház.

A szimpózium szakszerűségét a szentírástudományban és a liturgia tudományában jeles szakemberek biztosítják, és lesz helye kérdések felvetésének is. A szimpózium megnyitóját és összefoglaló zárszavát a Liturgikus Bizottság elnöke, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök tartja. A szimpózium különleges jelentősége, hogy éppen ebben az időben – október 5-től három héten keresztül – tartják Rómában a Püspöki Szinódust, amelynek témája: Isten Szava az egyház életében és küldetésében. Erről az eseményről rövid beszámolót igyekszünk adni a konferencián.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .